Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Международната агенция по атомна енергия изпраща експерти в Запорожката АЕЦ

АЕЦ Запорожие
Снимка: архив

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Туитър, че пътува за украинската Запорожка АЕЦ, предаде Франс прес.  

„Трябва да защитим сигурността на Украйна и на най-голямата (ядрена) централа в Европа", написа Гроси в Туитър и уточни, че експертите на международната организация ще пристигнат в централата тази седмица. Боевете около централата стават все по-ожесточени, а Киев и Москва продължават взаимно да се обвиняват за обстрела на централата, както и за атаки по цивилни обекти. Кметът на Енергодар, в близост до Запорожката АЕЦ, Димитро Орлов съобщи за руски обстрел в населеното място - в два от районите на града, а самият град остана без ток и вода заради обстрела.  

Руската страна, на свой ред, обвини украинските военни за атаките. Представителят на администрацията в Запорожка област Владимир Рогов съобщи, че е имало четири удара по един от кварталите на Енергодар и са пострадали седем души. Според Рогов, целта на нападенията е да осуетят предстоящата мисия на Международната агенция за атомна енергия в Запорожката централа.  

В същото време, украинската армия в Донбас съобщи, че е спряла настъплението на руските сили към град Славянск, както и за атаки в района на Бахмут и Авдеевка. 

Tази седмица, украинският външен министър Дмитро Кулеба е на среща с европейските първи дипломати в Прага, на която се очаква да бъде обсъждана забрана за издаване на визи за руснаци в общността. Според върховния представител по външната политика на Евросъюза Жозеп Борел обаче, държавите членки вероятно няма да подкрепят с единодушие подобна мярка. 

От своя страна, руският външен министър Сергей Лавров посочи, че въпреки опитите си да се противопостави на формирането на многополярност в света, Западът няма да спре този процес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35

От северозапад започва ново захлаждане и превалявания с летни бури

В сряда  до обяд ще е слънчево. От северозапад мощно ще се заоблачи. Главно там ще има краткотрайни интензивни валежи с локални значителни количества и гръмотевични бури. Остава повишена опасността за градушки. Минималните температури ще са между 17° и..

публикувано на 23.07.24 в 19:05