Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета до края на 2022-та

Росица Велкова
Снимка: БГНЕС

Единственият начин за финансиране на извънредни харчове до края на годината са икономиите, тъй като не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета. Пред журналисти министърът на финансите Росица Велкова посочи, че превишаването на приходите в бюджета към средата на годината и ниските нива на капиталови разходи за периода са временен излишък, а капиталовите разходи са предимно от фондовете на ЕС, предаде БТА.

Според Велкова, икономии от капиталови разходи ще има, но ще са малко, очертават се и около 35 млн. евро непредвидени разходи – за предстоящите избори и за настаняване на украинските бежанци.

През 2022 – та ръстът на БВП ще е 2,9 на сто, а през следващата година - 2,2 на сто. За настоящата се очаква забавяне на ръста на БВП през третото и четвъртото тримесечие, като инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС. За 2022 средногодишната инфлация ще е 12,6 на сто, а догодина 5,6 на сто, посочи още Велкова.

От гласуваните в парламента 5,2 млрд. евро за държавен дълг, досега са теглени 900 млн. евро. Според актуализираната фискална програма (КФП), дефицитът за 2022 -та ще 4,1 на сто от прогнозния БВП, а за сектор "Държавно управление" дефицит от 6 на сто от БВП. За 2023 година прогнозата е за дефицит по КФП от 6,8 на сто от БВП, а на сектор "Държавно управление" дефицит от 6,4 на сто, посочи Росица Велкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

Тръгват германските влакове между София и Бургас

Служебният министър на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и посланикът на Германия Ирене Мария Планк представиха модернизираните немски вагони втора употреба, придобити от БДЖ, предаде БГНЕС. Те ще обслужват дестинацията София -..

публикувано на 21.06.24 в 17:01
Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети. Конференцията, която тази..

публикувано на 21.06.24 в 16:55