Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета до края на 2022-та

Росица Велкова
Снимка: БГНЕС

Единственият начин за финансиране на извънредни харчове до края на годината са икономиите, тъй като не се очаква преизпълнение на приходите в бюджета. Пред журналисти министърът на финансите Росица Велкова посочи, че превишаването на приходите в бюджета към средата на годината и ниските нива на капиталови разходи за периода са временен излишък, а капиталовите разходи са предимно от фондовете на ЕС, предаде БТА.

Според Велкова, икономии от капиталови разходи ще има, но ще са малко, очертават се и около 35 млн. евро непредвидени разходи – за предстоящите избори и за настаняване на украинските бежанци.

През 2022 – та ръстът на БВП ще е 2,9 на сто, а през следващата година - 2,2 на сто. За настоящата се очаква забавяне на ръста на БВП през третото и четвъртото тримесечие, като инфлацията ще се забави заради свиване на потреблението не само в България, но и в ЕС. За 2022 средногодишната инфлация ще е 12,6 на сто, а догодина 5,6 на сто, посочи още Велкова.

От гласуваните в парламента 5,2 млрд. евро за държавен дълг, досега са теглени 900 млн. евро. Според актуализираната фискална програма (КФП), дефицитът за 2022 -та ще 4,1 на сто от прогнозния БВП, а за сектор "Държавно управление" дефицит от 6 на сто от БВП. За 2023 година прогнозата е за дефицит по КФП от 6,8 на сто от БВП, а на сектор "Държавно управление" дефицит от 6,4 на сто, посочи Росица Велкова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25