Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва програма в подкрепа на българистиката зад граница

Снимка: БГНЕС

БАН съвместно с пет висши училища в България – Софийския, Пловдивския, Великотърновския, Югозападния и Шуменския университет, започва програма "Българистика" в подкрепа на българския език и култура. Засега тя е предвидена за период от 3 години. Дейностите са насочени предимно към българисти зад граница.

Ще се финансират специализации на чуждестранни млади учени или докторанти българисти. Предвидено е осигуряване на престой до три месеца в България на утвърдени чужди експерти в тази област, които ще правят съвместни научни изследвания с българските си колеги. Предвиждат се и пътуващи лектории. 

Например, ЮЗУ "Неофит Рилски" е предвидил лектория, в която да бъде показана красотата на планините Рила и Пирин, разказа пред БНР Благоевград проф. Магдалена Костова-Панайотова, декан на Филологическия факултет на университета. Ще бъдат изработени национални стандарти за владеене на български език съвместно между петте висши училища.

Интересът към българския език на Изток – Япония, Китай, нараства. В три университета в Китай се изучава български език и студентите са изключително мотивирани, посочи още Костова-Панайотова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Слънчева и топла неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над източните райони ще има купеста облачност, но вероятността за валежи е малка. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Минималните температури ще бъдат между 5° и 10°, в София - около 7°, а..

публикувано на 27.04.24 в 18:30

Унищожиха невзривен боеприпас, намерен в столичен квартал

Военнослужещи от Сухопътните войски унищожиха невзривен боеприпас, открит вчера в столичния квартал “Възраждане”, съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната. Става дума за силно корозирала авиобомба. Унищожаването на боеприпаса е..

публикувано на 27.04.24 в 11:04

Разходки в планините са препоръчителни до обед

До обед има добри условия за планински разходки с изключение на Стара планина, където е мъгливо и превалява дъжд, съобщиха от Планинската спасителна служба. Следобед се очаква времето да се влоши и не е препоръчително хората да се разхождат в..

публикувано на 27.04.24 в 09:37