Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Храм-паметникът "Св. Александър Невски" отбелязва своя летен празник

4
Снимка: БГНЕС

Днес, 30 август, Православната църква почита деня на Цариградския патриарх св. Александър, а Българската православна църква чества пренасянето на мощите на Св. княз Александър Невски.

На 30 август 1724 година руският император Петър I тържествено пренася мощите на Св. Александър Невски в новата руска столица Санкт Петербург и те биват положени в построената в негова чест и памет Александро-Невска лавра.

Един от символите на София – Патриаршеската катедрала в центъра на града ни носи името на княза, известен с победата си над Тевтонския орден в битката на Чудското езеро, провъзгласен за светец от руската православна църква. Александър Невски е патрон на руския император Александър II и названието на храма е израз на благодарността на българите към Русия в лицето на Царя-Освободител. 


На днешния ден най-голямата катедрала на Балканите – храм-паметникът "Св. Александър Невски" отбелязва своя летен патронен празник. Катедралата, проектирана в неовизантийски стил, е построена в памет на загиналите за освобождението на България от османско иго през Руско-турската освободителна война (1877-1878). Строежът й започва през лятото на 1904 година и завършва през 1912 г., като нужната за това сума от 5,5 милиона тогавашни лева е събрана от лични дарения и държавна помощ. 12 години по-късно, на 30 август 1924 г., храмът е осветен. На 1 януари 1951 г. той е обявен за патриаршеска катедрала, а през 1955 г. за паметник на културата.


Другият голям патронен празник на храм-паметника се отбелязва на 23 ноември, денят на успението на св. Александър Невски.

На днешния църковен празник имен ден честват всички, които носят имената  Александър, Александра, Алеко, Сашка и техните производни. Бъдете здрави!


Съставил: Весела Кръстева

Снимки: БГНЕС, Ани Петрова
По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Отбелязваме деня на св. Климент Охридски 

Православната църква почита св. Климент Охридски, един от светите Седмочисленици - ученици на светите братя Кирил и Методий, който допринася за създаването на славянската азбука. Той е и първият епископ, проповядвал на старобългарски език и създател..

публикувано на 25.11.22 в 10:47
Немалка част от с. Аспарухово е заличена заради строежа на яз. „Цонево“, а църквата, която се вижда на снимката, е преместена от местните камък по камък от зоната за заливане на по-високо място.

Потопено наследство – села напомнят за себе си от дъното на язовири

В средата на ХХ век десетки български села потъват завинаги под водата, а техните жители са принудително изселени от родните земи. Комунистическата власт започва ударно строителство на язовири, но с цената на прекършени човешки съдби. В днешно време..

публикувано на 21.11.22 в 08:15

В християнското семейство децата се възпитават в любов към Бога

За православната ни църква християнското семейство е един малък храм, където чрез тайнството на венчанието се благославя зачеването, възпитанието и обучението на децата в православната вяра. В това вцърковено семейство мъжът и жената са едно цяло, а..

публикувано на 21.11.22 в 05:15