Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България ще подпомогне Северна Македония с ток за зимата

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски.
Снимка: БГНЕС

Енергийната криза е била основна тема на разговорите между премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски в София. "С България ще се обединим да намерим решение за снабдяване с електроенергия. Договорихме се до сряда да формираме работна група с участието на министерствата на икономиката и енергетиката на РС Македония и България, която да обсъди техническите възможности за доставка електричество", заяви премиерът на РСМ Ковачевски на брифинг след срещата. Обсъдени са възможностите за износ от България на допълнителни мощности електроенергия за нуждите на икономиката и битовите потребители в РСМ. Става въпрос за около 200 МВт.ч базова равномерна електроенергия за периода до 31.03.2023 г., каза Донев.

Обсъдено е и задълбочаване на сътрудничеството чрез пренос и съхранение на природен газ. Двете страни ще договарят резервиране на определени обеми за складиране на природен газ в газовото хранилище в България в Чирен, така че РСМ да може да се възползва по-пълноценно от участието си в интерконектора и терминала за втечнен газ, който се изгражда в Александруполис, Гърция.

"Потвърдихме добрата оценка за създадените предпоставки за положително развитие на диалога между нашите две страни и това, че ще работим последователно за задълбочаване на конструктивното сътрудничество във всички области от взаимен интерес, като ще се стремим да обхванем и всички области, които включва Договорът за добросъседство и сътрудничество между България и РСМ и всички договорености по протоколите на Междуправителствената комисия", заяви още българският премиер. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45