Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Гълъб Донев е на обиколка из пострадалите от наводненията села в Карловско

ЕК: Българските власти не са задействали механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията

| обновено на 06.09.22 в 15:24
Гълъб Донев в наводненото село Каравелово
Снимка: Евелина Стоянова

Българските власти не са задействали механизма за гражданска защита на ЕС заради наводненията през последните дни, съобщи говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари. Той поясни, че Комисията е в контакт с българските власти и е запозната със ситуацията, но от наша страна няма отправено искане за помощ, предаде от Брюксел кореспондентката на БНР Ангелина Пискова.

В празничния за България Ден на Съединението служебният премиер Гълъб Донев е на обиколка из пострадалите от наводненията села в Карловско, за да провери на място действията на институциите за преодоляване на последиците от бедствието в региона.
 
"Ще бъдат отпуснати средства, ще бъдат осигурени и строителни материали, необходими за възстановяване на нанесените щети по домовете на хората. Ще бъдат отпуснати и диференцирано средства за това всеки един пострадал, всяко едно домакинство да бъде подпомогнато и да знае, че държавата стои плътно зад всеки пострадал", увери Донев. 

Очаква се да бъдат доставени временни жилища за най-пострадалите села. Гражданите могат да подават заявления за еднократна помощ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “ Нека усърдно се молим Господ да ги..

публикувано на 25.08.24 в 15:52

Две новородени рисчета привличат вниманието в столичния зоопарк

В столичната Зоологическа градина се радват на две малки рисчета, родени на 11 юни т.г., съобщиха от зоопарка. Майка им Куанта идва от Мюнхенския зоопарк, а баща им Моргул – от виенския Шьонбрун. Евроазиатските рисове са включени в Европейската..

публикувано на 25.08.24 в 14:14