Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Рождество Богородично в Осеновлашкия манастир "Седемте престола"

Снимка: welcome.bg

На 8 септември, когато отбелязваме Рождество на Пресвета Богородица, известен още като Малка Богородица, отправяме поглед към красивата долина на река Габровница, където се намира се намира Осеновлашкият манастир „Св. Богородица“,  по-известен като „Седемте престола“. Днес към светата обител се стичат хиляди богомолци, за да измолят подкрепата и застъпничеството на Божията майка. Рождество Богородично е един от трите големи празници, посветени на Богородица, а също и сред 12-те най-големи религиозни чествания в календара на църквата. Затова и в цялата страна, в храмове и манастири, се отслужват тържествени литургии, на които вярващите отправят молитви към Божията майка, с надежда и упование.

В Осеновлашкия манастир богомолците идват още в навечерието на празника на среднощно бдение, за да измолят изцеление и облекчение на страданията си от Божията майка.

Още за манастира и неговата история можете да прочетете в публикацията на Радио България:

Съставил: Дарина Григорова

Снимки: welcome.bg
По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Джон Винсънт Атанасов (1903 – 1995) и реплика на електронния компютър на Атанасов-Бери

120 години от рождението на Джон Атанасов

На специална церемония в президентството днес, 4 октомври, държавният глава Румен Радев ще връчи отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 година. Церемонията по награждаването е в деня, в който се навършват 120..

публикувано на 04.10.23 в 05:15

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05