Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В Сливен отваря врати културен център за бедни даровити деца

Снимка: Facebook / Проект “Музиката вместо улицата”

В Сливен днес ще бъде открит културен център по проекта “Музиката вместо улицата” в подкрепа на даровити деца от ромския квартал “Надежда”. Вече 14 г. големият цигулар Георги Калайджиев, тръгнал някога от същия квартал, помага на малките музиканти да развият таланта си в своята школа по цигулка, виола, виолончело, контрабас, китара и пиано. В нея работят единайсет специалисти и до момента уроците са посещавали над 300 деца. 

Някои от възпитаниците на школата продължават образованието си в музикални училища и в националната академия, а двама от тях в началото на т.г. стигнаха до Париж – заедно със свои връстници от други европейски страни те свириха в залата на Парижката филхармония по случай френското председателство на ЕС. За да подкрепи благородната инициатива в помощ на деца от бедни семейства община Сливен отпусна 30 хил. лв.


БНР подкасти:

Още от категорията

Гледайте българско кино онлайн от всяка точка на света

За трета година Държавният културен институт към министъра на външните работи на България ни подарява кино празник в навечерието на Коледа. До 18 декември почитателите на седмото изкуство от всяка точка на земното кълбо могат да видят 20 български..

публикувано на 03.12.22 в 11:15

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48