Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българчета ще участват в концерта в Париж, посветен на френското председателство на ЕС

Сашо Георгиев, Цоньо Чолаков, Вели Дормушев и Николина Николаева
Снимка: Български културен институт в Париж

„Нашите деца са вече в Париж, заедно с връстниците си от другите европейски страни. Започва подготовката за голямото събитие“ – гласи съобщението, което публикува екипът на проект „Музиката вместо улицата“.

„Нашите деца“ са Сашо Георгиев и Цоньо Чолаков от ромския квартал „Надежда“ в Сливен. Те са възпитаници на инициативата „Музиката вместо улицата“, ръководена от Георги Калайджиевцигулар, обиколил света, бивш концертмайстор на Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. 



Тръгнал някога от същия квартал, г-н Калайджиев, заедно със своята съпруга създава проекта, който въвежда талантливи деца от бедни ромски семейства в света на класическата музика. За концерта в Париж са били одобрени още двама млади инструменталисти – Николина Николаева и Вели Дормушев, но тяхното пътуване се проваля поради изискването във Франция за ваксини на юношите над 16-годишна възраст. Николина е пианистка, учи в елитна езикова гимназия, останалите трима са цигулари и са в различни музикални училища. От месеци те репетират програмата от произведения на Мусоргски, Бетовен и др., в която ще вземат участие като част от Европейския детски оркестър, съставен от 120 млади музиканти от държавите членки на Европейския съюз. Концертът е събитие от мащабния проект DEMOS (Dispositif d’éducation musicale et orchestrale à vocation sociale) на Парижката филхармония. Създаден през 2010 г., този социален проект е насочен към деца от социални и етнически групи с ограничен достъп до култура и занимания с музика.

Предстоящият концерт на Детския европейски оркестър е на 26 февруари в зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония. Посветен е на френското председателство на Европейския съюз. На събитието ще присъства президентът Емануел Макрон и представители на френския политически елит.

Съставил: Албена Безовска

Снимки: Български културен институт в Париж



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ако се обадиш"

Двама млади и талантливи автори и изпълнители се събраха в хитов дует. Роби и Дара Екимова пишат заедно музиката и текста на "Ако се обадиш", аранжиментът е дело на Роби и Мартин Николов. За създаването на песента разказва Роби: "Една вечер изпратих..

публикувано на 25.07.24 в 10:15

"Двамата с теб"

Дом на културата "Средец" в София отбелязва своята 50-годишнина с поредица музикални събития под надслов "Остров на музиката". По този начин ДК "Средец" дава сцена на доказани и млади професионалисти – певци и инструменталисти в различни..

публикувано на 24.07.24 в 10:15

В Аксаково е създадена първата момичешка гайдарска група в България

В град Аксаково, област Варна, е създадена първата в България гайдарска група само от момичета. Това съобщи Никола Георгиев, ръководител на Гайдарска школа "Тракия", към която е сформиран съставът. Ивелина, Сияна, Сара, Калина, Цветелина и Виктория..

публикувано на 23.07.24 в 19:47