Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Германският канцлер призова руския президент за бързо изтегляне от Украйна

Владимир Путин и Олаф Шолц в Кремъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС архив

Украйна иска най-силните държави в свободния свят да станат гаранти за нейната сигурност, заяви украинският президент Володимир Зеленски. Той уточни, че страните гаранти трябва превантивно да охлаждат намеренията за агресия срещу Украйна, а при агресия да отговорят със санкции, доставки на оръжие и цялата нужна материална и финансова помощ. Според Зеленски Украйна вече е изградила заедно с партньорите си мощна антивоенна коалиция, която включва десетки различни държави.

Експрезидентът на Русия и зам.-председател на руският Съвет за национална сигурност Дмитрий Медведев коментира в Telegram, че подписването на подобен документ е "пролог към Трета световна война". Медведев за пореден път заплаши Запада с ядрена война заради помощта за Украйна.

В 90-минутен телефонен разговор германският канцлер Олаф Шолц е призовал руският президент Владимир Путин да "стигне възможно най-бързо до дипломатическо решение, прекратяване на огъня, пълно изтегляне на руските сили и зачитане на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", съобщи говорителят на канцлера Щефен Хебестрит. Шолц е подчертал и нуждата от гарантиране на безопасността на Запорожката атомна електроцентрала.

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева е обсъдила с Володимир Зеленски възможността за предоставяне на цялостна помощ на Украйна. На 12 септември Изпълнителният съвет на фонда е разисквал отпускането на спешна помощ за Украйна от 1,4 млрд. долара, съобщи REUTERS.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хижа

С културни събития на Витоша отбелязваме 129 г. от организираното от Алеко изкачване до Черни връх

Сто двайсет и деветата годишнина от организираното от Алеко Константинов изкачване до Черни връх и създаването на организирано туристическо движение у нас ще бъдат отбелязани днес с няколко културни събития, част от кампанията “Зелени библиотеки”,..

публикувано на 25.08.24 в 06:00

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00