Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изложба на БАН “130 години от създаването на списание “Мисъл”

Снимка: nationallibrary.bg

И тази година Българската академия на науките ще се включи в инициативата “Европейски дни на наследството – София”. На 17 септември, в рамките на събитието, екскурзовод ще развежда гостите на академията и ще ги запознае с историята на най-старата институция в съвременна България. Беседата ще бъде придружена и с прожекция на филм за историята на БАН.

В същия ден във фоайето на сградата ще бъде открита изложба под наслов “130 години от създаването на списание “Мисъл” – ярка българска диря в европейското културно наследство”, която е посветена на едно от най-значимите издания в българската периодика. Списанието се появява в граничната зона между две столетия, когато българската интелигенция осъзнава принадлежността си към европейските традиции и вече има отворени сетива за модерните търсения.

В края на XIX и началото на ХХ век, около списанието се формира първият в България литературен кръг на чисто естетическа основа – знаменитият кръг “Мисъл”. Негови основоположници са д-р Кръстьо Кръстев и Пенчо Славейков. Още през 90-те години на XIX век между тях се създава здрава духовна връзка, която ще ги превърне в идеолози на оформящия се около списанието кръг. Те привличат и покровителстват по-младите от тях Пейо Яворов и Петко Тодоров и така Кръгът се “затваря”.
По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

БНР подкасти: