Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"КвАРТал" – културна среща със стара София

Седмият "КвАРТал" фестивал ще се проведе от 16 до 18 септември в София

Снимка: Facebook / kvartal.art.district

Може ли и как културата да промени облика на една европейска столица? Отговорът е категорично положителен, според културния мениджър и изпълнителен директор на DOMA Art Foundation Мартина Стефанова*. Заедно със съмишленици, вече седма година тя доказва нагледно как това се осъществява с фестивала "КвАРТал"**, заключен в карето на булевардите: "Мария Луиза", "Дондуков", "Васил Левски" и "Сливница" – място, известно като стария еврейски квартал на столицата ни.


По традиция, събитието винаги е около деня на София, 17 септември, като тази година ще започне на 16 септември и ще продължи до 18, а темата е "Малките неща". "Защото кварталът е едно от малките артистични неща, които стоят в центъра на града. Зона, която допреди няколко години беше твърде потайна и избягвана от гражданите, поради което се появи и самият фестивал", обяснява Мартина.


Днес с гордост заявява, че за седем години усилията им са били възнаградени с няколко тактически урбанистични промени на мястото, нови привлекателни артистични пространства, красиви и цветни графити по стени и фасади и все повече привърженици на идеята за промяна на мястото, което обитаваме чрез културни публични прояви.


Още с първото си издание "КвАРТал" фестивалът представи и основната си идея – да покаже на живеещите там и гостите на събитието потенциала на тази част от града – малките пространства, уличките, къщите, архитектурно-историческите забележителности около нас и защо те трябва да бъдат съхранени.

"Фестивал – кауза за мястото", обобщава Стефанова.

Обликът на някогашния еврейски квартал и търговско средище в София, какъвто го виждаме днес, се очертава след Освобождението до 30-те години на XX век. След бомбардировките над столицата 1944 година и изселването на голямата еврейска общност от България, голяма част от сградите са одържавени и районът запустява. На негова територия има 110 паметници на културата, но на 49 от тях този статут е отнет през 2005 г. след актуализация от Националния институт за недвижимо културно наследство. В квартала, с население днес около 12 000 души, са концентрирани музеи и храмове на различни вероизповедания, множество творчески работилници, галерии, ресторанти и кафенета. Мартина Стефанова припомня думите на известния архитект арх. Белин Моллов, който през 70-те години на миналия век казва, че тази територия има един артистичен, бохемски дух, който трябва да бъде използван.

"Всеки квартал има свои особености. Някои квартали са индустриални, други имат търговска насока. Нашият квартал, в случая, носи историята на бохемския квартал в стара София и мястото, където са се събирали интелектуалци. Има професорски квартал, който се намира около Софийския университет. Всяко място трябва да бъде развивано според особеностите си и на базата им трябва да бъдат прилагани съответните политики", каза в предаването "Нощен Хоризонт" на БНР Мартина Стефанова.

Основните проблеми днес на мястото, подобно на много райони в центъра на София, са липсата на достатъчно зелени площи и паркоместа, неподдържана, а на места и рушаща се архитектура на исторически сгради и лоша инфраструктура. Чрез програмата си фестивалът "КвАРТал" се опитва поне за дни да преодолее трудностите и да върне мястото на хората.

"И тази година столичани и гостите на града ще могат да се насладят на една увеличена пешеходна зона без автомобили, защото нашата цел е да има повече място за хората в този град. Особено в квартала, където сериозен проблем е застрояването за сметка на публичните пространства. Участие ще вземат над 100 локации, с които си партнираме на територията– ателиета, работилници, ще има музикална програма, забавление за най-малките, улични спектакли, литературни турове, историческа обиколка "Моята еврейска София" и още интересни прояви, които ще удължат лятното ни настроение."

Цялата програма на седмия градски фестивал "КвАРТал" може да видите на страницата на събитието в социалните мрежи.


* Мартина Стефанова е културен мениджър, куратор, арт критик, съосновател и изпълнителен директор на DOMA Art Foundation. Работи в сферата на съвременното изкуство, култура и градско развитие. Завършила е магистратура по печатни изкуства в Московския държавен университет по печата, след което е специализирала медии и анимация в Южна Корея.

** "КвАРТал" фестивал е част от Календара на културните събития на Столична Община и се осъществява в партньорство с Район "Оборище", Столична Община


Съставила: Весела Кръстева
Снимки: Facebook / kvartal.art.district

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Деня на театъра връчват театралните награди ИКАР

В Световния ден на театъра, 27 март, на официална церемония в Народния театър „Иван Вазов“ в София, за 50-и юбилеен път, тази вечер ще бъдат връчени националните награди за сценични изкуства ИКАР. Творците ще получат отличия в 23 категории. Присъждат се и..

публикувано на 27.03.24 в 07:15

Във Варшава представиха документалния филм „Париж на Богдана Карадочева“

Българският документален филм „Париж на Богдана Карадочева“ на режисьорите Ема Константинова и Георги Тошев беше представен във варшавското кино „Муранув“, съобщи БТА. Лентата, създадена през 2014 г., беше показана в рамките на провеждащия се в полската..

публикувано на 26.03.24 в 18:55
Петя Кокудева

Среща с писателката Петя Кокудева по повод Деня на европейските автори

25 март е обявен от Европейската комисия за Ден на европейските автори. Мисията му е да празнува творците на Стария континент и да насърчава интереса към четенето и езиковото многообразие в Европа. Инициативата се провежда в последния понеделник от месец..

публикувано на 25.03.24 в 05:30