Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи възстановиха насажденията от български рози в Лондон

През 1972 г. община София подарява български рози на Лондон. Когато работещият в Обединеното кралство български юрист Бойко Боев отишъл в Сохо да ги види, открил на тяхно място само табелка с надпис, че липсват. Оказало се, че ароматните храсти са изсъхнали още през 90-те години на миналия век. В Лондон няма много места, свързани с някакъв положителен български знак. Това амбицирало Боев. Заедно с приятели и съмишленици те събрали средства и с разрешение на общината в Уестминстър възстановили розовите насаждения.

„Направихме го, защото сме дошли тук, живеем тук и искаме да възстановим историята на българските рози, да имаме българско място, нещо, за което да се грижим, защото ние сме българските лондончани“, разказва Боев пред БНР


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ученици от неделното училище в Солун ще проучват българските следи на Света гора

Ученици от българското неделно училище “Св. Георги Зограф” в Солун ще тръгнат по следите на българската история в Света гора, стана ясно при посещението на служебния образователен министър Галин Цоков в българския манастир “Св. Георги Зограф” в Света..

публикувано на 12.05.24 в 17:02

Над 26 300 хил. българи зад граница са изявили желание да гласуват за родния парламент

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина на изборите за народни представители са потвърдените до момента. Документите, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия, ще се приемат до 24,00 ч. българско време на 14 май т.г. От..

публикувано на 12.05.24 в 09:27

В Рим работят за дигитална трансформация в обучението по български език и литература

В Българския кулутрен институт в Рим започна втората обучителна среща по проекта “Дигитална трансформация в обучението по български език и литература” към програма “Еразъм+”, КА2, Стратегически партньорства в областта на училищното образование...

публикувано на 11.05.24 в 17:44