Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват паметник на композитора Петко Стайнов

Продължават честванията по повод 125-годишнината от рождението на бележития композитор

На 20 септември ще бъде открит паметник на акад. Петко Стайнов – един от най-видните български композитори, създал знакови за националната ни култура творби. Преди да ви разкажем повече за събитието, нека припомним, че наред с творческата си дейност, акад. Стайнов е първият председател на Дружеството на българските компонисти (композитори) ˮСъвременна музика“, основано през 1933 г., основател и пръв директор на Института за музика при БАН, основател, а от 1933 г. – дългогодишен председател на Съюза на народните хорове.

На 1 декември 2021 г. се навършиха 125 години от рождението му. По този повод в началото на миналата година беше създаден Национален инициативен комитет, ръководен от акад. Юлиан Ревалски – председател на БАН. ˮБлагодарение на тази инициатива, както и на писмата, които акад. Ревалски изпрати до различни институции, годишнината беше широко отразена и в София, и в страната, въпреки сложната пандемична ситуация. Разбира се, ние бяхме замислили повече прояви, но не всички бяха осъществени, затова решихме да продължим честванията до 1 декември 2022 г.“ – отбелязва Петко Стайнов-внук, председател на фондацията, която носи името на неговия дядо.

Създадена преди 22 години, фондация ˮПетко Груев Стайнов“ развива огромна дейност, една от които е систематизирането и дигитализирането на огромния архив на бележития български творец.

ˮОсновната заслуга за това има моят баща – арх. Стефан Стайнов, един от основателите на фондацията и дългогодишен неин ръководител – казва Петко Стайнов-внук. – Благодарение на него имаме изцяло дигитализиран архив. Така се случи, че фондацията разполагаше с ограничени, но все пак достатъчни средства, за да може да развие своята дейност. Основната ни цел е да популяризираме и пазим паметта за личността на Петко Стайнов, но сред нашите приоритети е и популяризирането на българската класическа музика по принцип. Винаги сме били готови да сътрудничим на други организации, които имат сходни цели.
Една от инициативите ни през юбилейната година е завършване на проекта за паметника, който е дело на проф. Валентин Старчев и неговия син Камен Старчев. Архитект на композицията е Иван Аврамов. Ще бъде поставен в Борисовата градина, в непосредствена близост с лятната естрада и паметника на Панчо Владигеров.“

Заедно със Съюза на българските композитори и Съюза на слепите в България, фондация „Петко Груев Стайнов“ е инициатор, също и основният инвеститор. „Благодарни сме за подкрепата, оказана от Столична община, както и на всички „по веригата“, които съдействаха да доведем до успешен край това начинание“, подчертава Петко Стайнов-внук.

Откриването е предвидено за вторник, 20 септември, след което ще се проведе концерт. По думите на Петко Стайнов-внук, той е планиран отдавна и е съвпаднал с откриването. В него ще вземат участие хорът на Съюза на слепите с диригент Петър Матев и Софийски духов оркестър с диригент Васил Делиев. Ще прозвучат произведения от Петко Стайнов, а Софийският духов оркестър ще изпълни и произведения от чуждестранни композитори, тематично свързани с творчеството на Стайнов.

Снимки: Фондация „Петко Груев Стайнов“, Ани Костова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15