Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кралят на ужасите Стивън Кинг на 75 години

Петър Станимиров – българският художник, пресъздал кошмарите на Стивън Кинг

10
Снимка: личен архив

Познат е на поколения българи с комиксите си в списания Дъга” и “Чуден свят”. Рисува плакати за филми и карикатури, илюстрира стотици заглавия за деца и възрастни във всички жанрове, създава книги-игри и компютърни игри, има десетки изложби и отличия от цял свят. Той е авторът на страховитите корици на книгите на Стивън Кинг и Дийн Кунц на български език. Малцина обаче знаят, че именно Петър Станимиров е човекът, благодарение на когото българският читател се запознава с тези двама автори.

“Това се случи отдавна, доста отдавна – разказва Петър Станимиров. – И то благодарение на това, че преди изобщо да ми хрумне да се занимавам с издателска дейност, ми попадна книгата “Мъртвата зона”, която ми направи голямо впечатление. Когато през 90-те години създадохме собствено издателство и търсихме с какво да бъдем по-различни от останалите, се сетих за Стивън Кинг. Тогава нямаше Интернет, аз изобщо не знаех колко е популярен и дори се чудех дали да го издаваме и дали изобщо ще има интерес в България.”


В тези години на българския читател са познати само три произведения на краля на ужасите. Петър Станимиров подготвя за печат “Сейлъм'с Лот” в превод на Любомир Николов, рисува и корицата, но въпреки че не е най-страшната, която е създавал, тя не се харесва на търговците и те купуват книгата вяло. Продажбите не вървят. Читателите обаче се оказват доста по-информирани и търсенето е толкова голямо, че когато пристига камионът с втората книга на издателството – “Кери”, тя е разграбена от търговците още преди да влезе в склада.

“Това бяха първите приключения – спомня си Петър Станимиров. – След това нещата потръгнаха. В никакъв случай не мога да кажа, че ние сме го наложили като автор в България, защото не бяхме първите, обаче от време на време ме блазни тази мисъл. Може би всичко това се дължи на приказката за точното място и точното време.”

Издателството прави още един удачен ход. На задната корица на всяка книга поставя малки снимки на кориците на следващите три заглавия, за да информира читателите и да събуди интереса към колекциониране. Идеята се оказва печеливша, и за 3 години големият български художник илюстрира 21 книги на Стивън Кинг.

“По онова време не ми беше любопитно как се възприемат кориците – признава Петър Станимиров. – Чак години по-късно научих какво е било психологическото въздействие на рисунките ми. Бях доста изненадан, че доста хора са обръщали нощем корицата на “То” надолу, за да не ги плаши. Разбрах и колко много хора обичат Стивън Кинг и са започнали да го харесват от нашите книги.”


Голямото признание за Петър Станимиров, като илюстратор на Стивън Кинг, идва най-неочаквано през 2010 г., когато разбира, че ще бъде включен в специалното суперлуксозно издание “Да опознаеш мрака: Художници, вдъхновени от Стивън Кинг” заедно с десетки други признати майстори-илюстратори. Изданието е от 450 страници и тежи цели 7 кг. Българинът е сред 17-те художници, на които биографът на писателя – Джордж Бийм посвещава отделна обширна студия.

Рисунките на художника се превръщат в разпознаваеми и ключови символи на цяла една епоха, а през 1998 г. той започва да реставрира старите корици.

“Навремето буквите се монтираха направо върху рисунката и по този начин я унищожаваха, затова реших да разлепя буквите и да преработя кориците, така че да могат да се показват като самостоятелни оригинални рисунки. А когато започнах да работя на компютър, ги направих и в дигитален формат” – посочва художникът.

В резултат на това начинание на 21 септември 2011 г. на бял свят се появява лимитираният двуезичен (на български и английски език) колекционерски албум “Вдъхновен от Стивън Кинг”. Отпечатан е в тираж от 500 бройки, всяка от които има собствен номер и е разписана лично от Петър Станимиров. Самият той притежава екземпляр под № 110.


Снимки: личен архив
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Албански арт събития в София като мост между два приятелски народа

Световноизвестните албански музиканти – сопраното Инва Мула, цигуларят Олен Чезари и пианистът Генц Тукичи, ще предложат на българската публика музикално околосветско пътешествие в специален концерт, посветен на 110-ата годишнина от обявяването на..

публикувано на 25.11.22 в 17:22

Стогодишна дантела влиза в музея на Поморие като спомен за изтънчения вкус на не една българка

Издигане в полето на природните науки, с дългогодишна изследователска дейност в областта на аналитичната химия, преподавател по органична химия в Югозападния университет в Благоевград – това е част от забележителната биография на доц. д-р Катя..

публикувано на 24.11.22 в 11:51

Показват пред виенската публика шедьоврите на Иван Милев

Творби на бележития художник Иван Милев от фонда на Художествената галерия в родния му Казанлък ще бъдат представени в австрийската столица Виена. Експозицията „В странство. 125 години от рождението на Иван Милев“, ще бъде открита на 22 ноември от 18:30..

публикувано на 21.11.22 в 08:59