Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралят на ужасите Стивън Кинг на 75 години

Петър Станимиров – българският художник, пресъздал кошмарите на Стивън Кинг

10
Снимка: личен архив

Познат е на поколения българи с комиксите си в списания Дъга” и “Чуден свят”. Рисува плакати за филми и карикатури, илюстрира стотици заглавия за деца и възрастни във всички жанрове, създава книги-игри и компютърни игри, има десетки изложби и отличия от цял свят. Той е авторът на страховитите корици на книгите на Стивън Кинг и Дийн Кунц на български език. Малцина обаче знаят, че именно Петър Станимиров е човекът, благодарение на когото българският читател се запознава с тези двама автори.

“Това се случи отдавна, доста отдавна – разказва Петър Станимиров. – И то благодарение на това, че преди изобщо да ми хрумне да се занимавам с издателска дейност, ми попадна книгата “Мъртвата зона”, която ми направи голямо впечатление. Когато през 90-те години създадохме собствено издателство и търсихме с какво да бъдем по-различни от останалите, се сетих за Стивън Кинг. Тогава нямаше Интернет, аз изобщо не знаех колко е популярен и дори се чудех дали да го издаваме и дали изобщо ще има интерес в България.”


В тези години на българския читател са познати само три произведения на краля на ужасите. Петър Станимиров подготвя за печат “Сейлъм'с Лот” в превод на Любомир Николов, рисува и корицата, но въпреки че не е най-страшната, която е създавал, тя не се харесва на търговците и те купуват книгата вяло. Продажбите не вървят. Читателите обаче се оказват доста по-информирани и търсенето е толкова голямо, че когато пристига камионът с втората книга на издателството – “Кери”, тя е разграбена от търговците още преди да влезе в склада.

“Това бяха първите приключения – спомня си Петър Станимиров. – След това нещата потръгнаха. В никакъв случай не мога да кажа, че ние сме го наложили като автор в България, защото не бяхме първите, обаче от време на време ме блазни тази мисъл. Може би всичко това се дължи на приказката за точното място и точното време.”

Издателството прави още един удачен ход. На задната корица на всяка книга поставя малки снимки на кориците на следващите три заглавия, за да информира читателите и да събуди интереса към колекциониране. Идеята се оказва печеливша, и за 3 години големият български художник илюстрира 21 книги на Стивън Кинг.

“По онова време не ми беше любопитно как се възприемат кориците – признава Петър Станимиров. – Чак години по-късно научих какво е било психологическото въздействие на рисунките ми. Бях доста изненадан, че доста хора са обръщали нощем корицата на “То” надолу, за да не ги плаши. Разбрах и колко много хора обичат Стивън Кинг и са започнали да го харесват от нашите книги.”


Голямото признание за Петър Станимиров, като илюстратор на Стивън Кинг, идва най-неочаквано през 2010 г., когато разбира, че ще бъде включен в специалното суперлуксозно издание “Да опознаеш мрака: Художници, вдъхновени от Стивън Кинг” заедно с десетки други признати майстори-илюстратори. Изданието е от 450 страници и тежи цели 7 кг. Българинът е сред 17-те художници, на които биографът на писателя – Джордж Бийм посвещава отделна обширна студия.

Рисунките на художника се превръщат в разпознаваеми и ключови символи на цяла една епоха, а през 1998 г. той започва да реставрира старите корици.

“Навремето буквите се монтираха направо върху рисунката и по този начин я унищожаваха, затова реших да разлепя буквите и да преработя кориците, така че да могат да се показват като самостоятелни оригинални рисунки. А когато започнах да работя на компютър, ги направих и в дигитален формат” – посочва художникът.

В резултат на това начинание на 21 септември 2011 г. на бял свят се появява лимитираният двуезичен (на български и английски език) колекционерски албум “Вдъхновен от Стивън Кинг”. Отпечатан е в тираж от 500 бройки, всяка от които има собствен номер и е разписана лично от Петър Станимиров. Самият той притежава екземпляр под № 110.


Снимки: личен архив
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

В Лондон представят "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов

Книгата "Енигмата Сборяново" на Драгомир Богомилов ще бъде представена тази вечер от 19.00 ч. в галерия "София" в Българския културен институт в Лондон. Преди повече от 2000 години днешният резерват Сборяново е бил център на мистичните..

публикувано на 25.04.24 в 06:10

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14