Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Фестивалът WIENWOCHE във Виена и българската следа в него

Фестивалът показва градското изкуство на Виена и поставя глобални теми за дискусия

7
Снимка: личен архив

"Изкуството е лъжа, но тази лъжа ни учи как да стигнем до истината”- тези думи на великия Пикасо сякаш са универсалният превод на усилията на всички артисти по света. Търсенето на „истината“ за един по-добър свят, за изграждането на една по-красива и здрава сцена, на която всеки от нас да получи най-подходящата си роля в пиесата "Живот“ е водещо за съвременното изкуство. Днес ви разказваме за един малък фестивал, който вече десет години работи за промяната на обществото на Виена и погледа върху емигрантите там. WIENWOCHE или „Седмицата на Виена“ е културно събитие, което експериментира със сливането на творчески практики и активизъм. Посредством възможностите на универсалния език на изкуството чрез проектите, които включва програмата му, всяка година се повдигат актуални въпроси и проблеми, вълнуващи съвременния човек и обществото, в което живеем. По традиция, от 2012 година WIENWOCHE се провежда всяка година през септември, а България се оказва важна част от историята му. След проведен отворен конкурс програмата на първите четири издания на фестивала е възложена за куриране на екип от трима артисти – българките Петя Димитрова и Радостина Патулова и колегата им от туски произход Кан Гюлсю.

"Фестивалът е основан през 2011 година и около този период се смени градската управа на Виена. Като коалиционен партньор влезе зелена партия, която се ангажира с преосмисляне на финансирането на културната продукция на града. Беше осигурена подкрепа на постемигрантската културна продукция във Виена, защото както знаем, цяла Европа е в геополитическа трансформация последните години и на практика всички общества са емигрантски, както и България е на път да признае скоро. И този дискурс, да се покажат и видят участниците, които създават съвременна културна продукция във Виена, даде основите на един нов градски независим фестивал, който обединява в себе си култура, изкуство и активизъм. Форматите са най-различни, не само свързани с изобразително изкуство, а създадени от независими колективи, групи, музиканти. Структуриран е на принципа на обявени свободни конкурси за участие на различни проекти. Основната идея на фестивала е че той е антисемитски, антихомофобски, антирасистки, антифеминистки – изобщо водещо е липсата на всякаква личностна или социална дискриминация. Той е малък, локален фестивал в алтернативната сцена, но дава възможност на артисти, които нямат много опит и познанства в австрийската културна сцена да продължат да се развиват и да бъдат забелязани" – разказва специално за Радио България от австрийската столица Петя Димитрова.

Самата тя добре познава пътя, който изминава един артист в чужда и непозната за него държава. Родена през 1972 година, българката признава, че е от онова поколение, което е израснало в социалистическата реалност с мечтата за живот в свободния, западен свят. Категорично против нелегалното бягство Петя остава в родината си до началото на 90-те години на XX век и като студент в НХА се възползва от установените по онова време връзки между Австрия и България и завършва висшето си образование в Академията по изящни изкуства на Виена. Останалото е история на австрийска територия. И въпреки, че за нея Виена не е първоначален и целенасочен избор, а възможност на времето, мястото се оказва правилният път, който продължава вече двайсет години. А причината е много проста, казва ни Петя:

"Ами, животът, отговаря тя. Човек се установява, създава приятели, среда, мрежа от работни контакти и не на последно място един по-добър стандарт на живот, който като момиче от средностатистическо българско семейство преди това нямах. В Австрия има много голяма българска диаспора – преди 89-а година тя е политическа, след промените – номенклатурна, също и работническа и студентска. Много мои колеги и познати се върнаха в България, защото имаха други възможности просто, бяха с друг произход. Аз нямах тази възможност и продължих живота си тук“.

Петя се връща в България всяко лято и с удоволствие приема покана за съвместна работа с артисти в родината си. Водещото в работата ѝ е анализът на обществено-политически процеси и осветяването на хора от обществото, които се борят да го променят – всичко онова, което съчетава в себе си и фестивалът WIENWOCHE. Тази година той е между 16 и 25 септември на различни места във Виена и включва многобройни изложби, дискусионни панели, уъркшопове и други събития, с участието и на много български артисти. Петя Димитрова е една от тях с работата си Doing the dirty Work, в партньорство с Виолета Иванова. "Вече десет години идеята просъществува, което говори, че подобни прояви са значими сигнали и борба за предефиниране на обществото и промяна на квалифицирането на всички членове в него и най-вече на емигрантите“, казва българката. И сякаш в духа на Марсел Дюшан и изречените от него думи "най-добрата ми творба е моят живот" съвременно изкуство във всичките му форми ни показва произведението, което всички ние изграждаме ежедневно. Дали ни харесва и какъв ще е крайният резултат зависи от нас и предстои да видим.

Снимки: личен архив
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Галерия

Още от категорията

Специална програма отбелязва 80 години от рождението на легендарния български актьор Стефан Данаилов

“Е, как няма да съм доволен (от живота - бел. ред.), виж колко съм сладък. Това, което казвам на моите студенти е – да даде Господ да ви се случи това, което на мен ми се случи в живота. Вече много разказах за него – то е радост, щастие и..

публикувано на 05.12.22 в 13:10

Гледайте българско кино онлайн от всяка точка на света

За трета година Държавният културен институт към министъра на външните работи на България ни подарява кино празник в навечерието на Коледа. До 18 декември почитателите на седмото изкуство от всяка точка на земното кълбо могат да видят 20 български..

публикувано на 03.12.22 в 11:15

Кампанията на БНР "Българските посланици на културата" очаква вашите предложения

За втора поредна година програмата за култура на БНР – “Христо Ботев“, организира кампанията "Българските посланици на културата". Идеята е да бъдат отличени изтъкнати български писатели, поети, драматурзи, художници, актьори, певци и композитори,..

публикувано на 02.12.22 в 10:57