Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Красотата на България разкрита в епизод на "Европа отвисоко"

Снимка: National Geographic

В Деня на Независимостта на България, 22 септември, предаването "Европа отвисоко" на National Geographic започва четвъртия си сезон с епизод, посветен на страната ни. Целта на поредицата е да покаже кадри от четирите сезона и нова гледна точка отвисоко към ключови места в Европа

Благодарение на модерната дрон технология и уменията на професионални пилоти, България е показана за пръв път от птичи поглед и същевременно чрез историите на различни хора. Това е и целта на авторите – да сглобят цялостната картина – от традициите, през инженерните технологии и природните забележителности, които оформят неповторимия облик на Европа. 

България е една от шестте страни, представени в новите епизоди на зрелищната поредица. Кадрите отвеждат зрителя в древния град Перперикон, като го запознават с историята и скритите в него тайни, както и с работата на археолози като проф. Николай Овчаров. Екипът на "Европа отвисоко" проследява и преход към метеорологичната станция на връх Мусала в тежки зимни условия и в дълбок сняг. В епизода е включено и рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, както и танцът паневритмия на Бялото братство, изпълняван от последователите на учителя Петър Дънов. Новият сезон на  "Европа отвисоко" се състои от 6 части и показва впечатляващи гледки към най-атрактивните културни и географски забележителности както в България, така и в Сърбия, Румъния, Шотландия, Дания и Белгия.


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова

Още от категорията

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25