Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зрелищни гледки от България в новия сезон на телевизионната поредица „Европа отвисоко“

Снимка: Vladislav Terziiski

България е една от шестте страни, които ще бъдат на фокус в National Geographic. Екипът отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже зрелищни въздушни гледки от Стария континент в новите серии на документалната поредица „Европа отвисоко“. Освен страната ни, ще бъдат представени още Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия.

Поредицата започва на 18 септември с епизод, посветен именно на богатата култура, разнообразната природа и съвременните инженерни постижения, които могат да се видят в България. И всичко това заснето с най-модерната дрон технология и уменията на професионални пилоти.

Фотографът Владислав Терзийски е основният дрон пилот, участвал в заснемането на българския епизод. В интервю за програма "Христо Ботев“ на БНР той загатна какво да очакваме от едночасовото документално приключение.

"Ще видим доста разнообразни неща, на фона на девет малки истории, които се развиват на различни места из България и то по време четирите сезонни времена, които имаме. Ще се качим на най-високия връх в страната ни -Мусала и то през зимата. Ще бъдем и на морето - в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали, което е пример за усилията на местните хора да почистват черноморските плажове от пластмаса. В общи линии филмът се опитва да покаже разнообразието на страната ни, пречупено през наистина интересни човешки истории. Като освен с дрон, имаме кадри от земя и такива, правени с екстремна камера, която е монтирана на животно, човек или е поставена на определено място, за да може да снима от определена гледната точка.“


Историята на България "отвисоко“ ще започне от скритите тайни на древния Перперикон, като зрителите ще имат възможност да проследят работата на терен на археолога проф. Николай Овчаров и екипа му.

Ще бъде показан емблематичният спектакъл "Звук и светлина" във Велико Търново. Кадрите ще покажат и една по-различна гледна точка към катедралата "Свето Успение Богородично“ във Варна и процеса по позлатяването на куполите ѝ. Владислав Терзийски разказа, че едни от най-предизвикателните снимки, които е имал екипът на поредицата, са били свързани със заснемането на обичайния седемчасов снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала, на метеоролога Захари Недялков.

Ще можем да видим отвисоко още мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов, по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера.

Контрастът на времето е кодиран в кадрите на първия български небостъргач Sky Fort в София – сграда, висока 202 м, с 49 етажа, която все още не е напълно завършена, както и историята на паметника на Бузлуджа и усилията за неговото спасяване и обновяване.


"Най-приятно ми беше по време на снимките на Мусала, въпреки лошите условия и силния вятър. От една страна, защото беше зима, от друга - снимах човек, който познавам лично и много уважавам и се получи доста първично усещане. Много красиво и приятно беше и на седемте Рилски езера. Явно мен ме влече планината“ – признава Владислав.

С всяка човешка история и професионален опит, научаваш нещо ново, което разширява хоризонта ти на познаване на собствената ти държава, категоричен е фотографът. А колкото до образа на България, който ще видят зрителите в Европа, той казва:

"Ще я видят като една разнообразна държава, която има много интересни места и неща, които можеш да правиш целогодишно."

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook /Vladislav Terziiski Photography

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Диан Костов показва в Брюксел нови измерения на християнското изкуство

Българският автор Диан Костов преобразява най-голямата базилика в Брюксел с изложбата-инсталация "Кръстопът – цената на избора". 17-метрови сцени от живота на Христос и Св. Богородица, ще са на фасадата на националната базилика „Светото сърце“..

публикувано на 21.04.24 в 07:10

Албанският писател Григор Бануши се среща с българската публика

Албанският писател Григор Бануши пристига в България за премиерата на новия си роман "Недовършена симфония" (изд. Изида). Преводът на български език направен от преводача Екатерина Търпоманова, преподавател в Софийкия университет, а допреди години и..

публикувано на 16.04.24 в 16:14

Старинни български килими в галерията на Българския културен институт в Париж

За първи път след повече от век в Галерията на Българския културен институт в Париж ще бъдат представени автентични български килими от XIX и XX век, съобщиха от институцията. Бутиковата изложба “История в цветове. 350 години българско килимарство”..

публикувано на 14.04.24 в 12:25