Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зрелищни гледки от България в новия сезон на телевизионната поредица „Европа отвисоко“

Снимка: Vladislav Terziiski

България е една от шестте страни, които ще бъдат на фокус в National Geographic. Екипът отново се отправя на пътешествие в небесата, за да покаже зрелищни въздушни гледки от Стария континент в новите серии на документалната поредица „Европа отвисоко“. Освен страната ни, ще бъдат представени още Сърбия, Румъния, Дания, Шотландия и Белгия.

Поредицата започва на 18 септември с епизод, посветен именно на богатата култура, разнообразната природа и съвременните инженерни постижения, които могат да се видят в България. И всичко това заснето с най-модерната дрон технология и уменията на професионални пилоти.

Фотографът Владислав Терзийски е основният дрон пилот, участвал в заснемането на българския епизод. В интервю за програма "Христо Ботев“ на БНР той загатна какво да очакваме от едночасовото документално приключение.

"Ще видим доста разнообразни неща, на фона на девет малки истории, които се развиват на различни места из България и то по време четирите сезонни времена, които имаме. Ще се качим на най-високия връх в страната ни -Мусала и то през зимата. Ще бъдем и на морето - в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас, изградено изцяло от отпадъци и рециклирани материали, което е пример за усилията на местните хора да почистват черноморските плажове от пластмаса. В общи линии филмът се опитва да покаже разнообразието на страната ни, пречупено през наистина интересни човешки истории. Като освен с дрон, имаме кадри от земя и такива, правени с екстремна камера, която е монтирана на животно, човек или е поставена на определено място, за да може да снима от определена гледната точка.“


Историята на България "отвисоко“ ще започне от скритите тайни на древния Перперикон, като зрителите ще имат възможност да проследят работата на терен на археолога проф. Николай Овчаров и екипа му.

Ще бъде показан емблематичният спектакъл "Звук и светлина" във Велико Търново. Кадрите ще покажат и една по-различна гледна точка към катедралата "Свето Успение Богородично“ във Варна и процеса по позлатяването на куполите ѝ. Владислав Терзийски разказа, че едни от най-предизвикателните снимки, които е имал екипът на поредицата, са били свързани със заснемането на обичайния седемчасов снежен преход към метеорологичната станция на връх Мусала, на метеоролога Захари Недялков.

Ще можем да видим отвисоко още мистичния танц на последователите на учителя Петър Дънов, по време на ритуала паневритмия, изпълняван всяко лято на Седемте рилски езера.

Контрастът на времето е кодиран в кадрите на първия български небостъргач Sky Fort в София – сграда, висока 202 м, с 49 етажа, която все още не е напълно завършена, както и историята на паметника на Бузлуджа и усилията за неговото спасяване и обновяване.


"Най-приятно ми беше по време на снимките на Мусала, въпреки лошите условия и силния вятър. От една страна, защото беше зима, от друга - снимах човек, който познавам лично и много уважавам и се получи доста първично усещане. Много красиво и приятно беше и на седемте Рилски езера. Явно мен ме влече планината“ – признава Владислав.

С всяка човешка история и професионален опит, научаваш нещо ново, което разширява хоризонта ти на познаване на собствената ти държава, категоричен е фотографът. А колкото до образа на България, който ще видят зрителите в Европа, той казва:

"Ще я видят като една разнообразна държава, която има много интересни места и неща, които можеш да правиш целогодишно."

Съставил: Весела Кръстева

Снимки: Facebook /Vladislav Terziiski Photography

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:

Още от категорията

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Маршрут по следите на Кирил и Методий ще популяризира тяхното дело в Европа

Поклонническият път до Сантяго де Компостела датира още от Средновековието. Това на практика е първият пътешественически преход на Стария континент. В наши дни той е част от общо 48 сертифицирани от Съвета на Европа културни “ пътеки“ , които..

публикувано на 25.11.22 в 11:27