Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите работят извънредно, но остават най-бедни заради ниските заплати в Европа

Снимка: Pixabay

Най-големият синдикат в България - КНСБ, чиито членове наброяват около  300 хил. души, мобилизира сили и започна протестна кампания с искане държавата да актуализира бюджета с 70 млн. евро. Целта е да се защитят доходите на хората, така че те да получат компенсация, поне толкова, колкото е ръстът на инфлацията. Според синдикално проучване в страната, 80% от работещите казват, че има увеличение на техните работни заплати, но то е между 5 и 15%, а в момента инфлацията надвишава 18%, което изключително застрашава жизнения стандарт на хората и те са принудени да свиват потреблението си ежедневно.

Две седмици преди поредните парламентарни избори в страната, президентът на КНСБ Пламен Димитров и синдикалните лидери организираха поредица от срещи с водачи на политическите партии, които имат най-голям шанс за влизане в следващия парламент. Всеки от тях ще бъде запознат с Меморандум на КНСБ за социално-икономическо развитие на страната през следващите 4 години. Сред основните искания на синдиката е бюджет 2023 г., да бъде с 600 млн. евро повече, за заплати в публичния сектор. Въпросът е поставен пред служебния премиер Гълъб Донев, който е обещал, че ще разговаря със служебния министър на финансите и ще се търсят варианти. Служебният премиер е изразил положителната нагласа на правителството и по въпросите, свързани с ангажиментите по Плана за възстановяване и устойчивост, а именно  либерализацията на тока за бита от януари следващата година и намаляване на емисиите от предприятията в енергийния сектор с 40%.

Освен за повишаване на доходите, националната протестна кампания на синдикатите изисква и конкретна промяна в законодателството, така че да се спази правото на почивка на работещите. Става въпрос конкретно за сумарното изчисляване на работното време. Това е специален режим на работа, който дава възможност от нормалната продължителност на 8 часовия работен ден, той да бъде удължен до 12 часов работен ден, като включително се полага труд и в съботно-неделни дни, в зависимост от разпределението на хората по структури.

Тодор Капитанов

„Проблемът е, че у нас сумираното изчисляване на работното време се прилага в абсолютно всички предприятия и дори в някои институции, а според европейското законодателство то следва да се прилага само и единствено в производство с непрекъсваем режим на работа” – отбелязва д-р Тодор Капитанов – експерт по трудово право към КНСБ:

„В европейското законодателство се казва, че сумираното изчисляване на работната седмица е максимум 52 часа, а в България е допустимо то да бъде в рамките на 56 часа. Всичко е за сметка на почивката и възстановяването на работещия и за сметка на личния му и семеен живот. Това е една от вратичките, през които недобронамерените работодатели злоупотребяват, защото хората понякога работят не само 12, но 14 -16 часа. Това е едно от най-честите нарушения, свързани с работното време, тъй като то не се отчита по правилен начин. Води се някаква документация, но какво е на практика е друг въпрос и това е доста притеснително, защото работниците търпят такова нарушение вече над 20 години. Българите освен че работят най-много часове в Европа, те са и най-зле платени. Това е един от най-големите пропуски в Кодекса на труда, който спешно трябва да се поправи.“

Въпросът за сумираното изчисляване на работното време е повдиган неведнъж от синдикатите. Преди 2 години КНСБ и КТ „Подкрепа“ провеждат голяма акция със 100 хил. подписа, които са внесени в Министерството на труда и социалната политика. Искането е за право на повторно обсъждане и създаване на регламент по този въпрос. Работната група е отказала за даде становище защо българският регламент не е в синхрон с европейското законодателство– припомня Тодор Капитанов. Това накарало още тогава двата синдиката - КНСБ и КТ„Подкрепа” да напуснат тази работна група в знак на протест, че няма как да се пренебрегва един толкова важен въпрос, засягащ хиляди трудещи се. Сега той отново е на дневен ред сред протестните искания на синдикатите.

Снимки: БГНЕС, Pixabay, Гергана Манчева
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата пратка американско ядрено гориво пристигна в България

Първият товар със свежо ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй" пристигна на Пристанище Варна - Запад. Той беше доставен у нас от плаващия под нидерландски флаг кораб "Адамас", съобщи БНТ. Още днес горивото, произведено от американската компания..

публикувано на 19.04.24 в 15:39

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20