Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Завръща се интересът на българите към обучението в чужбина

Снимка: Pixabay

Тази година интересът към придобиване на висше образование зад граница е нараснал с 21% спрямо 2021 г. по данни на проект Световно образование, предаде БНТ. "Интересът към обучение в чужбина категорично се завръща след пандемията, тъй като няма ограничения за пътуване и пречки пред присъственото обучение", коментират експертите от проекта. Нидерландия продължава да е №1 в интереса на бъдещите студенти (63%).

След Брекзит второто и трето място в интереса на кандидат-студентите трайно заемат Германия (49%) и Австрия (45%), а Великобритания остава на четвърто място (42%).

Кандидат-студентите проявяват най-голям интерес към специалностите Бизнес, икономика, финанси; Компютърни технологии; Медии и комуникации; Психология.

Над 1/3 от проявилите интерес към обучение в чужбина (35%) обмислят придобиване на чуждестранна диплома в България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Жълт код за опасни валежи в 11 области на страната и София

В четвъртък , 25 април, през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще вали и прегърми над цяла България. Има условия за градушки. Минималните температури ще са между 7 и 12°, в София 7°. Максималните температури ще са от 10-13° на запад, до..

публикувано на 24.04.24 в 19:14

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28