Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Европейските дни на птиците" учат градския човек как да съжителства с природата

Снимка: pixabay

Жителите на София, Пловдив, Бургас, Варна и Велико Търново отново имат възможността да се включат в наблюдение и заснемане на птици в дивата природа. Повод са Европейските дни на птиците, които се провеждат у нас на 1 и 2 октомври. Инициативата е на международната организация "Bird Life International“, а на местно ниво неин организатор е Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), което за 29-и път организира Европейски дни на птиците у нас.

Поканата за участие е към всички любители на природата, но първото правило, с което природозащитниците запознават хората е как да наблюдават пернатите в природата, без да ги безпокоят. Причината е, че повечето от дивите птици са чувствителни към средата и не умеят да се адаптират навсякъде.

На 1 октомври любители на птиците се събират в Южния парк в София, за да наблюдават земеродното рибарче. В Пловдив пък поканата е към децата, които ще посетят Гребната база, където за тях са организирани игри и състезания. Програмата във Велико Търново на 1 октомври включва излет за наблюдение на птици в парк „Света гора“ от 09:00 до 12:00 ч. За повечето събития е необходима предварителна регистрация на сайта на Европейски дни на птиците, съобразно градовете, в които се провежда инициативата.

По публикацията работи: Анна Фуцкова

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Три млади жени ще бъдат отличени за постижения в природните науки

На церемония в СУ “Св. Климент Охридски” днес ще бъдат отличени три млади жени учени за високи постижения в областта на природните науки. Програмата “За жените в науката” вече 12 години поощрява научния потенциал на дамите и подкрепя мечтата..

публикувано на 29.11.22 в 13:02

Какво ядем: Качествено ли е пилешкото месо на българския пазар

Състоянието на птицевъдството в България е изключително тревожно. Бавно, но сигурно българските производители губят позициите си на родния пазар, средно с 5% на година, а исканията на птицевъдите са игнорирани от няколко поредни български..

публикувано на 29.11.22 в 12:55

Днес празнуваме щедростта и даряваме добро

Ако искате да направите добро, но не знаете как и към кого да насочите помощта си, днес можете да изберете каузата, която ви е на сърце сред стотиците кампании и лични истории. Защо ли? 29 ноември е "Щедрият вторник" - ден за светлина върху каузите и..

публикувано на 29.11.22 в 12:05