Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Водна паша" в Южния парк на София

4
Снимка: Севда Дюкянджи

Световнопризнатият български скулптор Павел Койчев даде нов живот на скулптурната си композиция "Водна паша", като я разположи в езерото на Южния парк в столицата. "Идеята на творбата е свързана с Библията. Всички имаме нужда от пастир, Христос, защото човекът е слаб, несигурен. В езерото околните дървета се отразяват и така се осмисля пашата" – обяснява замисъла си авторът.

Творбата е емблематична за Павел Койчев, който представи за първи път "Водна паша" през 2009 година в езерото до село Осиковица край Правец. Композицията "живя" там в продължение на десетилетие.

Шестте фигури – пастир и овце, които сега радват посетителите на Южния парк в София, са изработени от месинг и тежат общо 2,165 тона. Главната фигура – на пастира, се издига на височина 4 метра над водата.

Снимки: Севда Дюкянджи
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

Българо-румънска изложба проследява европейския път на двете държави

Две годишнини дадоха повод на двете национални новинарски агенции БТА и АДЖЕРПРЕС да организират в София съвместна фото изложба, проследяваща най-важните стъпки от европейския път на България и Румъния - 30 години от подписването на Договора за..

публикувано на 01.12.22 в 09:10

Български филм за домашното насилие отличен в Боливия

Българският филм “Контролирани глътки въздух” спечели първата награда на фестивала за документално кино Black Cat Award International Film Festival в Боливия . Форумът е посветен на хуманитаризма и всички приходи от излъчването на лентите ще бъдат дарени..

публикувано на 28.11.22 в 10:48

Варненско сдружение ще работи за превръщането на халколитния некропол край града във важна историческа забележителност

По повод 50-ата годишнина от откриването на Варненски халколитен некропол , сдружение „Варненски некропол I“ обяви, че продължава да работи за социализацията на „светилището“, съобщи БТА. В некропола край Варна са открити гробовете с най-много..

публикувано на 26.11.22 в 18:25