Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Георги Димитров получи наградата "Акад. Марин Големинов" – 2022

Георги Димитров
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 28 септември, рождения ден на Марин Големинов, в родния му град Кюстендил, по традиция се връчва награда на негово име. Тя се присъжда от авторитетно жури, в което участват известни музиканти, общественици и представители на общината. Носителят на Националната награда "Акад. Марин Големинов" за 2022 г. е Георги Димитров – диригент със забележителна творческа биография и половинвековен опит в областта на симфоничната, оперната и кантатно-ораториалната музика.

"Това е много високо отличие – каза г-н Димитров пред Радио България. – Аз съм безкрайно благодарен на хората, които ме номинираха и които са сред най-известните музиканти на България – Георги Минчев, Пламен Джуров, Павел Герджиков, Боянка Арнаудова и др. За мен това е признание за работата ми като диригент с всички български оркестри и като гост диригент в редица страни по света. Помня Марин Големинов като прекрасен човек, изключителен ерудит и музикант. Запознахме се преди години в Русе, когато подготвяхме неговата прекрасна опера "Зографът Захари" с режисьор Пламен Карталов. Тогава той дойде в града, работихме върху постановката, разговаряхме. Такива личности вече са много голяма рядкост."

Георги Димитров не е успял да присъства на церемонията по връчване на наградата, тъй като тя е съвпаднала с водения от него майсторски клас за диригенти в София, но е изпратил видеообръщение към журито и община Кюстендил с благодарност за престижната награда.

На събитието е присъствал кметът и представители на общинското ръководство.

Пианистът Веско Стамболов, носител на приза за 2020 г., е изнесъл концерт, научаихме от колегата от БНР Лили Големинова, внучка на Марин Големинов и член на журито.

Веско Стамболов

Тя сподели също, че изпълнителят е вложил средствата, получени като част от наградата преди две години, за да издаде диск с клавирни творби от български автори, сред които са и Пет импресии за пиано от Марин Големинов. Дискът е излязъл в Испания, където Веско Стамболов живее и работи от години, и вече има много добри отзиви от професионалната критика.

Снимки: личен архив

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Здравей"– нещо ново от Мери Бойс Бенд

Шест години след излизането на последния засега албум на Мери Бойс Бенд, озаглавен "Щастливи дни", групата ни казва "Здравей", завръщайки се с едноименната нова песен. За този период самата Мери – Мария Мутафчиева – издаде своя първи..

публикувано на 31.05.24 в 10:15

За 55-и път БНР награждава победителите в конкурса за българска песен "Пролет"

Конкурсът за нова българска песен "Пролет" на БНР се проведе за 55-и път. От създаването си през 1970 г., музикалният форум без прекъсване ежегодно стимулира родните автори и изпълнители да създават нова музика. Наградите, които дава конкурсът, са..

публикувано на 30.05.24 в 10:15

"Вселена" – отново среща музикалните светове на Михаела Маринова и Любо Киров

Две звездни имена от две поколения в българската музика – Любо Киров и Михаела Маринова - се събират отново. За първи път ги чухме заедно през 2020 г. в дуетна версия на вече хитовата песен на  Любо Киров  "Мога". Тя имаше такъв успех, че се..

публикувано на 29.05.24 в 10:15