Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултатите от референдумите в окупираните украински територии притесняват властите в България

Външният министър Николай Милков: Не считаме резултатите за правно обвързващи

Снимка: БГНЕС

Проведените референдуми в четирите окупирани области в Украйна, както и очакването за тяхното анексиране създават допълнително притеснения сред управляващите в България. Това стана повод за свиканото вчера заседание на Съвета по сигурността, председателствано от премиера Гълъб Донев.

В хода на дискусията членовете на съвета се обединиха около решението да бъде направен преглед и актуализация на плановете за защита при бедствия, а представителите на местната власт в координация с МВР да прегледат наличностите и състоянието на индивидуалните и колективните средства за защита при кризи. Беше поставен и акцент върху взаимодействието между частите на единната спасителна система и органите на изпълнителната власт.

На срещата присъстваха част от министрите, които имат пряко отношение към националната сигурност, както и началниците на службите. „Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения“ - коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов. Според него, мобилизацията в Русия важи и за българите с двойно гражданство, ако са на руска територия. Това потвърди и външният министър Николай Милков. По отношение на референдумите в четирите области в Украйна той подчерта, че резултатите от тях не се считат за правно обвързващи.

Очаква се днес Съветът за сигурност на ООН да приеме резолюция, която осъжда референдумите. По думите на постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, ако Русия използва правото си на вето, за да се защити, тогава ще бъде свикано Общо събрание на ООН, което да отправи недвусмислено послание към Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59