Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази надежда да отпразнуваме заедно българо-сръбската връзка през 2023г.

Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич поздрави България и Гърция на церемонията по откриването на газова връзка Гърция-България в София за успешното изграждане на интерконектор. По думите на Вучич, в началото никой не е вярвал колко важен ще се окаже той. Споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен, но проектът се оказва много важен и за Сърбия, отбеляза Вучич. Той посочи, че вече е започнало изграждането на интерконектора между Сърбия и България, който надява да бъде приключен и от двете страни, и през 2023 г. събитието да бъде отпразнувано на подобна церемония и в Сърбия. 

Вучич благодари на присъстващата на церемонията Урсула фон дер Лайен за учтивото отношение и подкрепата за изграждането на газова връзка между България и Сърбия, както и за планирането на интерконектора между РС Македония и Сърбия. Това, посочи Вучич, ще означава нова инфраструктура за Сърбия, за Западните Балкани както и към други страни от Западните Балкани. Вучич отбеляза също, че без президента на Азербайджан Илхам Алиев изобщо нямаше да е лесно да се разчита на диверсификацията на газови доставки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54