Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази надежда да отпразнуваме заедно българо-сръбската връзка през 2023г.

Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич поздрави България и Гърция на церемонията по откриването на газова връзка Гърция-България в София за успешното изграждане на интерконектор. По думите на Вучич, в началото никой не е вярвал колко важен ще се окаже той. Споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен, но проектът се оказва много важен и за Сърбия, отбеляза Вучич. Той посочи, че вече е започнало изграждането на интерконектора между Сърбия и България, който надява да бъде приключен и от двете страни, и през 2023 г. събитието да бъде отпразнувано на подобна церемония и в Сърбия. 

Вучич благодари на присъстващата на церемонията Урсула фон дер Лайен за учтивото отношение и подкрепата за изграждането на газова връзка между България и Сърбия, както и за планирането на интерконектора между РС Македония и Сърбия. Това, посочи Вучич, ще означава нова инфраструктура за Сърбия, за Западните Балкани както и към други страни от Западните Балкани. Вучич отбеляза също, че без президента на Азербайджан Илхам Алиев изобщо нямаше да е лесно да се разчита на диверсификацията на газови доставки.


БНР подкасти:

Още от категорията

Стотици протестиращи в 21 български града се обявиха срещу решението за изпращане на военна помощ в Украйна 

Стотици граждани в цялата страна и представители на българската общност в Лондон се включиха в Общобългарския мирен поход и се подписаха в петиция за запазването на мира и неутралитета на България . Те изразиха категорично несъгласието си с..

публикувано на 26.11.22 в 16:50

Евакуират Херсон

Украинските власти започнаха да евакуират останалите, след изтеглянето на руските войски, жители на Херсон, информира БТА. Наскоро градът отново премина под контрола на Киев, след месеци на руска окупация. Инфраструктурата на Херсон е разрушена до..

публикувано на 26.11.22 в 11:12

По съседски: Събития с балкански адрес

Брюксел спира докладите за Румъния по Механизма за сътрудничество Еврокомисията съобщи, че Румъния е изпълнила показателите, залегнали в Механизма за сътрудничество и проверка. Брюксел повече няма да изготвя доклади за Румъния по..

публикувано на 25.11.22 в 12:14