Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази надежда да отпразнуваме заедно българо-сръбската връзка през 2023г.

Снимка: БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич поздрави България и Гърция на церемонията по откриването на газова връзка Гърция-България в София за успешното изграждане на интерконектор. По думите на Вучич, в началото никой не е вярвал колко важен ще се окаже той. Споменавахме го като някакъв лукс, който не ни е чак толкова нужен, но проектът се оказва много важен и за Сърбия, отбеляза Вучич. Той посочи, че вече е започнало изграждането на интерконектора между Сърбия и България, който надява да бъде приключен и от двете страни, и през 2023 г. събитието да бъде отпразнувано на подобна церемония и в Сърбия. 

Вучич благодари на присъстващата на церемонията Урсула фон дер Лайен за учтивото отношение и подкрепата за изграждането на газова връзка между България и Сърбия, както и за планирането на интерконектора между РС Македония и Сърбия. Това, посочи Вучич, ще означава нова инфраструктура за Сърбия, за Западните Балкани както и към други страни от Западните Балкани. Вучич отбеляза също, че без президента на Азербайджан Илхам Алиев изобщо нямаше да е лесно да се разчита на диверсификацията на газови доставки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев и Румен Радев

Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър

Служебният премиер Димитър Главчев е предложил на президента Румен Радев сам да поеме поста на външен министър, съобщи той пред журналисти. “ Няма да има смяна на външен министър ”, заяви премиерът, след като предложеният от него зам.-председател на..

публикувано на 20.04.24 в 14:24

Споразумението с “Боташ” да се предоговори, реши парламентът

Народното събрание възложи на енергийния министър да предприеме действия за предоговаряне на споразумението между “Булгаргаз” и турската енергийна компания “Боташ” за доставка на газ, за да бъдат защитени интересите на българското дружество и на..

публикувано на 20.04.24 в 09:40
Жечо Станков

Споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" влезе в парламента

На извънредно 4-часово заседание Народното събрание разгледа доклада на временната парламентарна комисия по повод споразумението между държавния газов доставчик "Булгаргаз" и турската енергийна компания "Боташ". Депутатите възложиха на министъра на..

публикувано на 19.04.24 в 19:35