Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Атанас Чиков от Великобритания: Защо не гласувам на тези избори?

Снимка: архив

Той живее от 20 години във Великобритания и признава, че отдавна не гласува. Но не защото не се интересува от съдбата на родината си, а защото не вижда никакъв смисъл в изборите. Атанас Чиков, имиграционен съветник и инициатор на платформата BGHelp, е сред най-дейните българи на Острова. Но също така един от многото ни сънародници, които отдавна са изгубили вяра, че вотът им има някаква стойност: "Ако не искаш да гласуваш за големите партии, а за някоя по-малка, която не е популярна, просто смисълът е, че ще си загубиш времето и гласът ти ще бъде прехвърлен на други партии" – заявява Атанас Чиков пред Радио България. Според него политическата система в България отдава не работи както трябва. Една от причините е, че нашите избраници в парламента не са национално отговорни и е видимо, че всеки защитава партийните и личните си интереси, смята Чиков. Как при това положение ще се сформира коалиция, която да управлява България и защо българинът смята, че няма смисъл да се гласува?

"Дори да се сформира, пак няма да продължи дълго – казва Чиков. – Просто партийните интереси на политиците пак ще надделеят. Хората са отчаяни, затова няма да гласуват. Това правителство ще представлява малък процент от народа,защото избирателите ще са малко. И пак ще почне недоволство по социални мрежи, пак ще има протести. Като че ли няма кой да отговори на исканията на народа. Много хора у нас изгубиха надежда, както аз преди 20 години и реших, че начинът да си оправя нещата, за мен и семейството ми, е да заминем в чужбина. Така и стана!"

Като имиграционен консултант във Великобритания, Атанас Чиков поддържа ежедневни контакти със сънародниците ни на Острова. Твърди, че причината повечето от тях да напуснат родината е разочарованието от живота у нас. Но има и българи във Великобритания, които мечтаят да се завърнат обратно в родината си и заявяват, че ще гласуват:

"Те искат да дойдат тук, /б.р. във Великобритания/, да спечелят някакви пари, и после да се приберат в страната си, да си купят жилище, да направят бизнес и пр.– твърди Чиков. – Затова част от хората, които имат конкретни планове за България, искат да отидат до урните, да дадат гласа си, надявайки се, че така ще помогнат по-бързо да се оправи родината. Някои вярват все още, макар че се чудят за кого да гласуват.“

Атанас Чиков обаче отдавна не вярва, подобно на десетки хиляди представители на мълчаливото мнозинство у нас и зад граница. Нито на политическата система, нито на партиите и техните лидери. Затова смята, че ходенето до изборните урни е напълно безсмислено. Но има и още нещо:

"Проблемът, когато гласуваш във Великобритания и в чужбина, е, че наистина си губиш времето. Налага се да пътуваш с часове, да се редиш на големи опашки… И така цял един почивен ден ти отива на вятъра! За съжаление няма възможност да гласуваш дистанционно по интернет или по пощата. Тук, на английските избори си гласуваме по пощата. Попълваш и пускаш бюлетината дистанционно и не губиш време. Но лично аз не съм сигурен, че дори и при тези условия щях да гласувам на българските избори, просто защото няма никакъв смисъл", казва в заключение Атанас Чиков.

Снимки: архив, БГНЕС

Още от категорията

Манол Пейков и каузата "Генератори за Украйна", която го отведе до Одеса

Точно осемнайсет часа път от Пловдив до Одеса отнемат на един български издател, преводач, бивш депутат и застъпник на украинската кауза и негови съмишленици да доставят поредния лъч светлина и надежда на хората, живеещи новините, които ние гледаме..

публикувано на 24.01.23 в 11:55

"Ту е тиха и меланхолична, ту е дива и те кара да танцуваш" – Ингрид от Нидерландия за музиката ни

Тя е бивш служител на Нидерландските пощи, но сега е пенсионер и се е отдала на своята голяма страст – българската музика. 77-годишната Ингрид Вейнинга е нидерландка. Живее в Амстердам и не пропуска нито една репетиция на "Чубрица" – така се казва..

публикувано на 19.01.23 в 11:35

Памет за проф. Елка Константинова – емблематична фигура от зората на демокрацията

На 90 годишна възраст ни напусна проф. Елка Константинова. Писател, литературовед и политик, личност със значим принос за развитието на българската култура. Тя произхожда от семейството на литературния критик-толстоист Георги Константинов...

публикувано на 13.01.23 в 14:08