Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Лесна организация и ниска избирателна активност белязаха изборния ден в Крайстчърч, Нова Зеландия

Миналата година имаше повече ентусиазъм, признава Деница Стоева от изборната комисия в града

Снимка: личен архив

Спокойно премина изборният ден за българите във втория по големина град на Нова Зеландия Крайстчърч. Избирателната активност е по-ниска от предишните избори – 19 души гласували от 48 по списък със заявления, каза специално за Радио България Деница Стоева, член в изборната комисия. За сравнение на предишните парламентарни избори гласувалите в секцията българи са били 29.

"Известен брой хора споделят, че вече са уморени, обезверени или напълно объркани за кого да гласуват. Все пак сме далеч от България и е трудно да се следи какво се случва реално в българската политика. От друга страна има съвсем обективни фактори. В момента много хора пътуват след две години и половина на изолация, заради Covid-пандемията и много от българите използват настоящия момент да се завърнат в родината, където ще направят своя избор. От друга страна, при нас в момента е ученическата ваканция и много семейства имат планове за почивки и пътуване със семействата си. Липсваше и голямото мобилизиране сред българската общност за подаване на заявления, за да бъде отворена избирателна секция. Сега повечето секции в Австралия и в Нова Зеландия се отварят автоматично."

Деница Стоева живее със семейството си на зеления континент вече петнайсет години. Днешните избори са били четвърти поред за нея, в които участва като организатор. И ако само преди година, на балотажа за президентския вот, е трябвало да решава проблем с непристигнали бюлетини и печатането на такива на място, то за днешния изборен ден казва, че е един от най-лесните за нея и колегите ѝ.

"Ние сме малка секция, в региона Кентърбъри, може би има около 250 българи заедно с децата. Тук има един огромен проблем с това, че много хора, които са мотивирани и искат да гласуват, нямат валидни български документи и не могат да го направят. При предишните избори имаше известно удължаване на валидността на паспортите, заради пандемията, и повече хора се възползваха от това. Днес гражданите, на които са им изтекли документите в последните три години, нямаха право да гласуват.“ 

И ако се питате как тези съграждани пребивават легално в страната, Деница ни обяснява, че парадоксално в Нова Зеландия дори и да е изтекъл българският паспорт, хората, които имат документ за пребиваване в страната, могат да го използват като средство за легитимация, ако не са излизали от държавата.

"Подновяването на документите ни е изключително трудно, поради липсата на посолство в страната, а консулските дни са извънредно рядко и те не приемат заявления за подновяване, поради липса на подвижна машина за биометрични данни. Само двама души има в консулството ни в Канбера. Канбера също е много далече и пътят до там отнема много време и средства. И българите с двойно гражданство просто не подновяват документите си, докато не се приберат в родината. За нас, българите в Австралия и Нова Зеландия, достъпът до български административни услуги е изключително труден и ограничен" – разказва ни Деница.


За днешните избори е имало разрешение да се гласува и с временни паспорти, които се издават много по-лесно, казва българката. "Но това нещо беше прието няколко дни преди самите избори и на практика никой не успя да се възползва". А тези, които пуснаха своя вот днес в Крайстчърч се обединяват около новозеландското разбиране за правене на политика и вземане на решения на база човешки ценности, а не лични интереси.

"Самата аз съм малко объркана и няма вътрешно убеждение, какво ще се случи след 2 октомври, но стискам палци да има някаква предвидимост, сигурност и положително развитие за България“ – казва в заключение Деница Стоева пред Радио България.

Снимки: личен архив

Още от категорията

България днес – 29 ноември 2022 г.

На днешния „Щедър вторник“ ще поговорим за доброто, което може да споделим. Ще ви разкажем как родината „оживява“ пред очите на възпитаниците на две български училища зад граница и какво е да си жена учен у нас. За финал сме подготвили..

публикувано на 29.11.22 в 19:00

Облачно и поносимо студено ще е в сряда 

В сряда ще е облачно. Главно в Южна България ще превалява слаб дъжд, а в Предбалкана слаб сняг. През деня в Дунавската равнина и Добруджа валежите ще спрат. Минималните температури ще са от 0 до 5°, а максималните от 3 до 8°. В София минималната..

публикувано на 29.11.22 в 18:05
Снимката е илюстративна

Три млади жени ще бъдат отличени за постижения в природните науки

На церемония в СУ “Св. Климент Охридски” днес ще бъдат отличени три млади жени учени за високи постижения в областта на природните науки. Програмата “За жените в науката” вече 12 години поощрява научния потенциал на дамите и подкрепя мечтата..

публикувано на 29.11.22 в 13:02