Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Вотът в Мелбърн приключи при ниска избирателна активност

Българин пътувал четири часа от щата Виктория, за да упражни правото си на глас в Австралия

Снимка: личен архив

Изборният ден в Мелбърн протече нормално, без нарушения, но със значително по-ниска избирателна активност от тази през ноември 2021. Това каза за Радио България Манчо Манев, член на секционната комисия в най-големия австралийски град. Миналата година българите там подобряваха рекорда си с всеки следващ национален вот – 134 души през април и 135 гласували през ноември. Днес те са едва 87."Не мога да ви дам еднозначен отговор за причините. Времето тук е много хубаво и може би някои са предпочели да излязат на разходка в почивния ден или да не шофират, защото Мелбърн е много голям град и разстоянията често пъти отнемат часове в пътуване. Въпреки че имаше един български гражданин от щата Виктория, който беше шофирал четири часа, за да дойде и да упражни правото си на вот. Така че всичко е въпрос на мотивация, според мен" – казва ни Манев. 

Той е категоричен, че българите в австралийския мегаполис категорично не са очаквали извънредни избори. 

"Настроението на предходния вот беше изключително приповдигнато и нашите сънародници идваха и гласуваха с надеждата, че ще има работещо правителство, което ще изведе България от положението, в което е. Не мога да дам обективно мнение защо това не се случи. Когато си на другото полукълбо на Земята, достъпът до информация не е труден, но заради часовата разлика от 6 до 8 часа е трудно да се следи новинарския и публицистичен поток на деня. Ежедневието тук е различно и всеки, забързан в своя живот, не отделя много време да чете и да се информира своевременно за политическата атмосфера в България" – смята Манев.


Въпреки всичко, българите в Австралия продължават да бъдат ангажирани с родината си и да милеят за нея с надежда за по-добро бъдеще. Самият Манчо Манев, който от девет години живее на слънчевия континент, гласува с надежда за една по-добра организация, една по-добра държава, която да спре емиграцията на хора като него. И днешното позитивно настроение и усмихнати хора, които са минали през изборната секция обвързва с желанието на сънародниците ни да няма поредните избори след няколко месеца или след година. Ако има следващи такива, избирателната активност там вероятно ще е още по-ниска, смята българинът. 

Снимки: личен архив

БНР подкасти:

Още от категорията

„Българската Коледа“ обединява вече 20 години обществото ни в подкрепа на детското здравеопазване

На церемония президентската институция по валидирането на пощенско-филателно издание–марка „20 години благотворителна инициатива „Българската Коледа“ държавният глава Румен Радев удостои с грамоти Детския хор на БНР с ръководител маестра Венеция..

публикувано на 01.12.22 в 19:51

България днес – 1 декември 2022 г.

В първия ден от последния месец за годината ще поговорим за ограниченията и свободата, които може да бъдат само на една човешка ръка разстояние. Тази година хор "Мистерията на българските гласове" отбеляза 70 години от своето съществуване, а в..

публикувано на 01.12.22 в 19:00

Дневните температури остават над нулата, ще вали само на изток

В петък  минималните температури ще са от 0 до 5°, в София – около 3°. През деня ще е облачно. Над Западна и Централна България ще е без валежи, на изток ще има слаб дъжд. Очакват се максимални температури от 3 до 8°, в столицата – 7°. По..

публикувано на 01.12.22 в 18:55