Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България е готова да увеличи износа на ток за Северна Македония

Президентът проведе среща с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски.
Снимка: БГНЕС

Същинските преговори за еврочленство на Северна Македония ще започнат едва когато тя впише българите в конституцията си, каза президентът Румен Радев в София. Той подчерта, че бързото изпълнение на двустранно поетите ангажименти от съседната държава е гаранция за ускорената ѝ евроинтеграция. 

"Ние трябва да решим всички въпроси, отлагани от много години. Разговорът за общата ни история е неизбежен и аз очаквам държавниците в нашата приятелска страна да проявят политическа мъдрост и да градят европейското бъдеще на Северна Македония, освободено от идеологемите на миналото". 

България е готова да увеличи износа си на ток за Република Северна Македония, но в съответствие с нормите на европейския енергиен пазар и българското законодателство, каза още Радев. 

"С президента Стево Пендаровски и с президента на Еврокомисията, обсъдихме възможностите ЕС да подкрепи финансово Македония, така че да се избегне евентуална ликвидна криза точно в предстоящата зима по отношение на снабдяването с ток. Зависи от решенията на европейските институции и зависи Скопие да направи съответните заявки, за които ние помагаме", каза президентът.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Искат вот на недоверие към правителството

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че внася искане за вот на недоверие към служебното правителство на Димитър Главчев. Под проекта на решение са се подписали 67 депутати от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ", предаде..

публикувано на 17.04.24 в 16:00

Ремонт на служебния кабинет предлага премиерът Димитър Главчев

Броени дни след полагането на клетва на министрите от служебния кабинет, премиерът Димитър Главчев предложи персонални промени в състава на Министерския съвет. Първата се отнася до Министерството на външните работи. Мотивирано с нуждата от..

публикувано на 16.04.24 в 16:45

Антъни Блинкен: Съюзниците в Черно море могат да разчитат на САЩ

Инвестицията в сигурността на Черно море ще гарантира мира и свободата в регионален план и Европа. България подкрепя мирната формула на украинския президент Володимир Зеленески и ще участва в мирната конференция на високо равнище за Украйна в през..

публикувано на 15.04.24 в 11:52