Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой изборни секции и в Албания – 5

Изборната секция в Дуръс

Една секция повече имат на разположение българските граждани в Албания, в сравнение с последния предсрочен вот през ноември. „Днес е приятен слънчев ден и секциите откриха изборния ден в указаното време. Процесът протича съвсем нормално, обичайно за страната“, посочи пред Радио България посланикът ни в Тирана Момчил Райчевски.

"В Албания има 5 избирателни секции – интересен факт, тъй като доскоро беше само в Тирана. На изборите миналото лято се разкриха три нови секции в Елбасан, Кукъс и Корча, а от тази година имаме разкрита секция и в Дуръс. Това е удобно за хората, тъй като знаете, че избирателните секции извън тези, в които е имало над 100 гласували предишния път, се сформират при условие, че има достатъчно на брой заявили желание. И по тази причина хората в Дуръс, които би трябвало да пътуват до Тирана, или до Елбасан, което е 50-тина минути с автомобил, са предпочели да се разкрие секция при тях за по-голямо удобство. Това е радостно, тъй като показва, че за българските граждани, които живеят и пребивават тук, изборите представляват интерес и те са активни."

Изборната секция в Тирана

Посланик Райчевски посочи, че към момента близо половината от гласувалите са с декларации, т.е. това може да са пътуващи хора, които в момента се намират в Албания. Макар и туристическият сезон в адриатическата държава да е в края си, български туристи има и те също могат да гласуват на място. По различни информации, българите в тази балканска държава са близо 50 хиляди души. През следващата година се очаква да се проведе и националното преброяване в Албания, което да посочи нови данни в тази насока.

До момента не са отчетени случаи, в които граждани да се опитват да гласуват с документи с изтекъл срок. „Но дори и да има нещо, комисиите са опитни и ще реагират съобразно обстоятелствата“, увери ни посланикът.

Гласоподавателите в Албания упражняват правото си на вот с хартиени бюлетини, но няма опасения за проблеми при отчитането на вота:

Изборната секция в Елбасан

"Ако трябва да сме почтени към хората, които тук доброволно подпомагат изборния процес - повечето от тях са местни лица (има и служители на посолството, има и командировани от България, за да помогнат) - за тях винаги е затруднение, че на следващия ден са на работа. И когато се наложи да се изчакват до късно резултатите, потвърждението от България - това създава неудобства. Сега не очаквам затруднение, защото има пет секции, което означава, че повечето гласове ще бъдат равномерно разпределени и би трябвало комисиите, които имат пит и от предишни избори, успешно и бързо да си свършат работата, при внимание да не допуснат техническа грешка в изписването."

Изборната секция в Корча

По думите на дипломата, към момента няма подчертан интерес от албанските медии към предсрочните избори в страната ни. „Нормален интерес към съседна държава от региона, която е партньор в НАТО и по линия на ЕС. Не се коментира нещо по-специално. Вероятно по-големи реакции ще има след като излязат резултатите.“

Целия разговор с посланик Момчил Райчевски може да чуете тук:

Снимки: Предоставени от Посолството на България в Тирана


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 години хор "Булгапея" оглася Брюксел с български фолклорни песни

Българската акапелна формация "Булгапея" от Брюксел с диригент Надежда Николова отбеляза петата година от своето основаване, предаде БТА, позовавайки се на българското сопрано Анета Тодорова, която е част от хора. "В най-наситения с..

публикувано на 22.04.24 в 19:35
Ваня Которова

Ваня Которова от Будапеща - за народознанието като смисъл и възможност за себепознание

Легендарна е славата на българските градинари в Унгария, започнали да пристигат там още през ХІХ в. и допринесли за развитието на земеделието в тази централноевропейска държава. Те са причината и до днес в Унгария името „българин“ да звучи..

публикувано на 21.04.24 в 15:18

Сънародниците ни в Коядо Виялба отпразнуваха българската пролет

Сънародниците ни в Коядо Виялба (Мадрид) отпразнуваха своя най-любим сезон с фолклорния концерт спектакъл “Българска пролет”. Събитието беше организирано от фолклорната танцова група “Пъстър Хоровод”. В концерта се включиха много български състави,..

публикувано на 21.04.24 в 11:34