Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Умора от избори личи сред българите в Берлин и Дюселдорф

Снимка: Посолство на България в Берлин

Ниска избирателна активност, провокирана от умората на избирателите, а и от факта, че 3 октомври е национален празник в Германия. В този контекст преминава изборният ден в страната, в която живее една от най-големите български общности по света. За това свидетелстват и двама сънародници от секциите в Берлин и Дюселдорф.

„Избирателната активност към момента е доста ниска, имайки предвид, че секциите в Дюселдорф досега са били от онези отбелязващи най-висока активност. До момента гласувалите в двете секции са под 400 души“ – сподели пред Радио България Даниел Димов. Той сигнализира и за възникнал проблем с част от гласоподавателите, които пристигат в секцията:

Даниел Димов

„Вместо декларация, с която заявяват, че няма да гласуват никъде другаде, те са попълнили заявление за добавяне към избирателен списък, което няма нищо общо. Изглежда хората са го свалили от някакъв сайт, който не е този на ЦИК. Затова се наложи да попълнят декларация отново. Това разбира се, създава известни затруднения, които може да ги демотивират да гласуват.“

Регистрираните по списък гласоподаватели в секцията в Българския културен институт в Берлин са 49 души. Всички останали, които искат да упражнят правото си на глас, попълват декларации. Това забавя процеса, но се опитваме да го компенсираме, тъй като всички гласуват на машина“ – разказа в интервю за Радио България членът на комисията Даниел Янев.

Даниел Янев

Що се отнася до адекватността на посланията, с които политиците се впуснаха в предизборната кампания, Янев отбеляза:

„Кампанията беше лишена от съдържание. Преобладаваха обвиненията, малко се говори за това какво ще се случи в бъдеще и не се предложиха конкретни мерки за решаването на проблемите. Хората са уморени от четири парламентарни избора, неуспели да излъчат стабилно и издръжливо правителство. Не се виждат и сериозни стъпки за решаването на проблеми, които обсъждаме още от протестите през 2020 – корупцията, липса на върховенство на закона и други.“

Той е скептичен и за бъдещето след изборния ден:

„Не изключвам възможността от нови избори, но дали ще са догодина или след година и половина - не знам, но не мисля, че каквото и да е правителство,  създадено след днес, ще може да изкара своя пълен мандат. А поляризацията, която наблюдаваме в обществото, а и сред политиците, ще продължи.“

Снимки: личен архив


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Вече 12 години танцов състав “Огнени ритми”, един от домакините на събитието, съхранява българския фолклор зад граница

Български фолклор завладява Валядолид на 3 декември 

Много танц, песни и веселба ще изпълнят съботния ден на сънародниците ни в испанския град Валядолид, където на 3 декември ще се състои фестивалът "Нашият танц – нашата страст". В него ще се включат български фолклорни групи от Испания, както и гости от..

публикувано на 02.12.22 в 17:07

Танцьорите от „Лудо младо“ празнуват с концерт 20-годишнината на ансамбъла от Бостън

Празничен двучасов спектакъл ще изнесат тази събота (3 декември) в Арлингтън танцьорите от ансамбъл "Лудо младо" от Бостън. Повод е 20-годишнината от създаването на трупата, а в концерта ще вземат участие също танцьори и изпълнители от "Горана..

публикувано на 01.12.22 в 16:22
Иван Паслар

Българите в Тараклия се нуждаят от помощ

Иван Паслар, председател на район Тараклия, се обърна с молба за помощ към депутатите от парламентарната социална комисия относно българската общност в Молдова. Той обясни, че войната в Украйна е оказала отрицателно влияне върху развитието на страната и..

публикувано на 30.11.22 в 17:56