Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Калина Панчева, Щутгарт: Гласувам за политическа стабилност, тъй като времената са изключително неспокойни

77 са избирателните секции на територията на Германия

Снимка: pixabay

По-слаба активност в изборния ден, в сравнение с проведените избори миналата година, проявяват българите в Германия и по-специално в Щутгарт. По неофициални данни на българската общност, в провинция Баден Вюртемберг живеят постоянно около 14000 наши сънародници, като само в столицата ѝ са около 7 хиляди,има и много студенти. Една от изборните секции в Щутгарт се намира в квартала Бад Канщат, който е сред най-населените с българи в тази провинция. Именно там гласува и Калина Панчева, лекар в областта на денталната медицина, която от 4 години е със семейството си в Германия.

По думите на Калина, в сутрешните часове са гласували предимно млади българи, които са се отправили към изборната секция въпреки лошото време в Германия и въпреки поредицата от почивни дни, които се възприемат като повод за кратка ваканция:

"По моя преценка, на предишните избори активността беше значително по-голяма, хората бяха много по-обнадеждени, ентусиазирани и мотивирани да гласуват, отколкото в момента. Всеки има своите мотиви. Част от българите са в Германия повече от 20 години и някои то тях не искат да гласуват, тъй като смятат че нямат право, защото не планират да се прибират в България и съответно не би следвало да се намесват по какъвто и да било начин в политическия живот на страната. Друга част пък няма да гласуват тази година, тъй като са разочаровани от избора си, направен през миналата година и не искат да гласуват за момента на поредните предсрочни избори. Да, има и такива, които като мен ще гласуват, но не мога да преценя какъв процент от тях ще излязат."

Младата лекарка казва, че винаги ѝ е липсвала България, когато е пребивавала за по-дълго в чужбина и никога няма да преодолее тази носталгия. Тук е оставали много близки хора и приятели и това я свързва силно с родното място. Затова Калина избира да гласува и днес, въпреки разочарованието, дошло след миналогодишните избори:

Избирателната секция в Щутгарт

"Сега гласувам за политическа стабилност, тай като времената са изключително неспокойни. С надежда гласувам, за да има по-добро бъдеще за Българи в икономически, политически и социален аспект, за честност, за прозрачност, за равенство пред закона. Промените изискват по-дълъг период от време, кога и как ще се случат не е известно, но ролята на всеки български гражданин, на всеки от нас е да упражним правото си на глас и с това по някакъв начин да допринесем за бъдещото развитие на страната. Ако един човек не гласува, това е знак за липса на интерес към случващото се в страната. Днес аз съм настроена на българска вълна, ще отида в един български ресторант, където предлагат вкусна храна от нашата кухня, а иначе денят ми след това продължава в зависимост от времето навън."

Снимки: личен архив, pixabay

Още от категорията

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на..

публикувано на 25.11.22 в 16:30
Снимка: Български културно-информационен център Скопие

Културно-информационният център на България в Скопие се мести в нов дом

Новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие ще бъде официално открит на 25 ноември - деня на св. Климент Охридски. Сред гостите на събитието ще са министрите на културата на България Велислав Минеков и на Северна Македония Бисера..

публикувано на 25.11.22 в 06:10

Български ресторант отвори врати в сърцето на Стара Хавана

На 17 ноември 2022 г., с подкрепата на Службата на Историка на град Хавана (la Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana), в сърцето на кубинската столица отвори врати ресторант „България“, съобщи българското посолство в кубинската столица. На..

публикувано на 24.11.22 в 15:24