Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Особено активни са българските туристи във Флоренция

Снимка: Аделина Александрова

26 са изборните секции, които отвориха врати в Италия днес, т.е. те са с три по-малко от ноември м.г. "Това не означава, че интересът към изборите е по-малък", посочи пред Радио България Венета Ненкова, член на секционната избирателна комисия във Флоренция, създател на неделно училище "Асен и Илия Пейкови"- Рим/Флоренция.

Венета Ненкова

"След този тежък период на пандемия през последната година и половина, много сънародници останаха без работа и прецениха, че е по-добре да се приберат в България – това е основната причина. Мисля, че българите тук са сравнително активни", посочи тя. По думите ѝ, този път не е имало слаби места при организацията на вота, което донякъде се дължи и на натрупания опит.

Регистрираните наши сънародници на територията на Флоренция са малко над 200. Два часа преди приключването на изборния ден във Флоренция бяха гласували 96 души, което е с 6 повече от упражнилите правото си на вот там през ноември. Гласуването става с хартиени бюлетини. "Забелязваме, че особено активни са българските туристи, които в настоящия момент се намират във Флоренция – това са главно млади хора, което ни радва", каза ни Ненкова и изрази надежда този път българите да сме направили мъдър избор:

"Сравнявайки със скорошните избори в Италия, аз имам голям кураж, че България има много повече възможности в този труден момент, ако изберем правилните лидери, България да излезе възможно най-леко от този изключително труден за цял свят момент."

Снимки: архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Книгата "Български стъпки в далечна Бразилия" разказва за съдбите на българи-имигранти

В Националния етнографски музей в София (ул. Московска 6А) днес от 16.00 ч. ще бъде представена книгата на Даниел Методиев "Български стъпки в далечна Бразилия: имена, дати, истории и съдби".  В нея авторът, който от 10 години живее в Бразилия,..

публикувано на 21.06.24 в 08:35

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54
Светлана Драгнева

Бесарабска българка взе наградата за разпространение на българската култура от българоезична медия в чужбина

Кореспондентката на Българската телеграфна агенция в Одеса Светлана Драгнева е тазгодишният носител на наградата за принос в разпространението на българската култура от българоезична медия в чужбина. Това стана ясно по време на 19-та Световна среща..

публикувано на 19.06.24 в 14:37