Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Малко секции отвориха врати на територията на Чехия и Словакия

Ирена Ангелова от Чехия: Политиката у нас – пепелище, което някой трябва да разрови

Политиците сега трябваше ясно да изкажат позицията си по геополитическите въпроси, посочи Иво Раданов от Словакия

Прага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

България е на кръстопът, а лошото е, че хората не си дават сметка колко са важни тези избори – коментира наш сънародник, който разглежда политическите процеси и във връзка със следването си в специалност политология в Словакия. Там обаче българската общност не е голяма, затова и до обед в посолството ни в Братислава бяха гласували едва около 30 човека.

Хората наистина се умориха от гласуване, у тях остана усещането, че бяха излъгани. По време на протестите преди две години имаше силна гражданска енергия, но после младежите се опариха и решиха, че вече няма смисъл да гласуват и затова сега не отиват до урните – казва Иво Раданов, който от около 3 години живее в Словакия:

„Но изборите са много важни, както заради геополитическата, така и заради икономическата обстановка, и заради нестабилността в България като цяло. Другото е, че има и доста европейски фондове, от които трябва да се възползва България в момента. Ако няма адекватно правителство, което може да придвижи българските интереси в тази посока, ние пак оставаме в неведение кога ще можем да се възползваме от европейско финансиране. Аз лично гласувах за реформирана България - има нужда от промени, има нужда от неотложни реформи, реорганизация и вече да стъпим върху релсите на по-цивилизован модел на управление. След проведената предизборна кампания, у мен се затвърдиха позициите за кого да гласувам. Дори преди да съм имал съмнения, вече съм убеден кого трябва да подкрепя. Заради променената външнополитическа обстановка много неща излязоха наяве, които преди това се премълчаваха от политиците. Сега трябваше ясно да изкажат позицията си по геополитическите въпроси. Нямаше как да избягат от въпроса за войната в Украйна. А ситуацията там още повече се изостря и не мисля, че има политик в България, който може да бъде встрани от темата. Надявам се този път на някакъв успех от вота в България, но той е и доста фрагментиран, доста са поляризирани мненията, и се съмнявам че ще има бърз изход от настоящата ситуация.“

Братислава

Не по-различна е изборната активност и в чешката столица. Възможността да се гласува там е единствено в посолството в Прага и това затруднява много от българите, живеещи в отдалечените градове - съобщи за Радио България Ирена Ангелова, наша сънародничка, която повече от 10 години пребивава в Чехия:

„В МВнР беше обявено преди месец, че чешките власти не са позволили да се гласува в изборни секции на различни места в страната им. Пратили са писмено несъгласие, а ние съответно разпространихме новината и уведомихме хората чрез социалните мрежи. Така или иначе, всички отново гласувахме само и единствено в посолството в Прага. Секциите бяха три, в две се гласуваше машинно, а в третата с хартиени бюлетини. За разлика от първия път, когато имаше голям ентусиазъм, сега нямаше такова желание за гласуване. Аз предполагам, че проблемът - чешкото правителство да не се съгласи на български избори в страната е, че изборите ни съвпаднаха с техните избори, които бяха миналата седмица, а сега има балотаж. Същевременно има много митинги и демонстрации в Чешката република, особено в Прага. Те искат смяна на правителството заради несправяне с кризата с ел. енергията и газовата криза, както и с големия брой на украинци в страната. Но апатията сред българите идва и от факта, че няма за кого да гласуваш. Според повечето хора всички партии защитават само лични интереси, едни и същи са хората, нищо не се е променило и в политиката. Иначе моята надежда остава, че накрая някой ще донесе така чаканата справедливост в хаоса в България. Някой, който да намери сили и да вдигне България като феникс от пепелта. Точно на това прилича политиката у нас - на пепелище, което някой трябва да разрови, да засее, да оплоди като голямо поле, за да излязат там отново слънчогледите. Трябва някой от политиците да помогне, за да се промени реалността в държавата.“

Снимки: ЕПА/БГНЕС


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Боряна Мургина: Логопед е нужен и за българчетата от неделните училища в чужбина

Човекът е част от обществото и трудно би живял без да общува. Затова грижата за доброто представяне пред другите започва още в ранна възраст, когато се учим да говорим. Всичко започва в семейството, но забързаният начин на живот забавя развитието в..

публикувано на 28.03.24 в 12:10

Правителството отпусна средства за българските общности в ЮИЕ

Министерският съвет одобри средства до 2 100 000 лева по Програмата за подкрепа на организациите на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна и Молдова и на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание за работа..

публикувано на 27.03.24 в 16:43

Българско училище "Гергана" ще отбележи тържествено 20-ия си рожден ден

По традиция българската общност в американския североизток празнува Деня на българската просвета и култура и славянската писменост 24 май с редица концерти. Особено тържествено празникът ще бъде отбелязан от българското училище и хор "Гергана" в..

публикувано на 27.03.24 в 16:37