Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правовата държава е основна тема за българите в Румъния

Снимка: freepik

Избирателният ден в Букурещ приключи с нараснала избирателна активност спрямо регистрираната на предишни избори. Вотът там се различава от този в България, не липсваха и казуси, които показват особеностите на гласуването на тези избори, обобщава пратеникът на Радио България в Букурещ Владимир Митев.

"Гласуваха 235 души, т.е. повече от обичайните 200, които упражняват конституционното си право тук. Първа сила е "Продължаваме промяната“ с 88 гласа, втори са "Демократична България" с 48 гласа, ГЕРБ-СДС вземат 30, "Възраждане" – 24, "БСП за България" 9, "Български възход" – 7, ИТН 4, ДПС 1. Десетима българи са заявили, че не подкрепят никоя политическа сила, има 5 невалидни бюлетини, а останалите са в подкрепа на по-малки партии. През целия ден правих анкета с различни избиратели и наистина, настроенията, които използват реториката на двете партии (ПП и ДБ) за съдебна реформа, правова държава, повече Европа и правила, бяха споделени от всички, с които разговарях."

Сънародниците в северната ни съседка имат усещането, че Румъния се движи в позитивна посока, към повече законност, повече права и възможности за професионалистите, за бизнеса. Затова им се иска да видят такива промени, които овластяват средната класа и в България.

"Румъния очевидно е спечелила по някакъв начин подкрепата на българите, които живеят там. Някои са там отскоро, други правят кариера от по-дълго време, но имаше хора, които пропътуваха голямо разстояние, за да могат да гласуват. Някои дойдоха от 450 км до Букурещ заради вярата си, че гласът им има значение, и че подкрепата, която те могат да дадат на една или друга сила в България има значение. Мотивира ги желанието да видят в България позитивна промяна. Хората споделиха, че независимо че живеят в Румъния, имат роднини в България, пука им в страната да настъпят промени, които да позволят в някакъв момент те или децата им да се върнат. И това обяснява тежестта в предпочитанията към партиите, чиито послания са насочени към средната класа. Това е една картина, която доста се различава от тази в България. Немалко от хората, с които разговарях, споделиха известна болка от това, че в България постоянно се усеща напрежение. Бяха доволни, че Румъния като че ли има по-ясна ориентация в евроатлантическа посока, а правовата държава беше тема за болшинството от хората, които анкетирах."

Чуйте две мнения на българи, които сравнително отскоро живеят в северната ни съседка, но вече имат впечатления за разликите в развитието на двете държави:

Репортерът ни в Букурещ Владимир Митев стана свидетел и на казуси, които свидетелстват за това, че за българите е по-лесно да гласуват в чужбина, отколкото в населено място в страната, различно от местожителството им. За какво става дума, чуйте в репортажа:

Репортаж и анкета: Владимир Митев

По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хор Yasna Voices

Хор Yasna Voices изпълнява българска музика в Ню Йорк

Първият български женски ансамбъл в Ню Йорк Yasna Voices е част от програмата на фестивала La Casita в Линкълн Център в Ню Йорк. Последният фестивален ден, в който ще участва Yasna Voices, започва в 16,30 ч., събитието е с вход свободен. "Благодарим на..

публикувано на 21.07.24 в 14:57

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48