Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видни скулптори и художници, обединени в изложбата "Ахимса: ненасилието"

Проф. Емил Попов: Човечеството е във фаза на самоунищожение

10
Снимка: предоставена от организаторите

ˮНенасилието е най-могъщата сила, с която разполага човечеството“. Тези думи принадлежат на Махатма Ганди, великия син на Индия, който припомни на света принципа на áхимсá (ненасилие) като път към независимостта във всичките ѝ форми. Неговите идеи оказват влияние върху умовете и лидерите от цял свят. В почит към Махатма Ганди и неговото дело, през 2007 г. ООН обявява 2 октомври (рождения му ден) за Международен ден на ненасилието. На този празник, както и на личността на Ганди е посветена концептуалната изложба под наслов ˮÁхимсá: ненасилието“.


Експозицията очаква първите си посетители на 4 октомври, в галерия Арт център – Плевен. Организатори са Индологическа фондация "Изток – Запад", Община Плевен, галерия Арт Център – гр. Плевен, със съдействието на посолството на Република Индия и посланик Санджай Рана, който се очаква да присъства на официалното откриване. Със свои творби участват над 30 автори, представители на различни генерации.

"Това е тема болезнено актуална, толкова необходима, че нямаше как да не предизвика спонтанна реакция у всички нас, които участваме, да се присъединим с нашето отношение към ненасилието – споделя скулпторът проф. Емил Попов пред Радио България.

Проф. Емил Попов

Не мога да не спомена човека, който стои в началото на всичко това – Йорданка Боянова, председател на Индологическа фондация "Изток-Запад". Преди около месец тя се обърна към мен и проф. Станислав Памукчиев и обсъдихме идеята. През 2019 г. г-жа Боянова инициира и организира изложба, посветена на личността на Махатма Ганди, по повод 150-годишнината от рождението му.

Някои от творците, представили свои произведения тогава, се присъединиха и в настоящата изложба – художниците Станислав Памукчиев, Десислава Минчева, Иван Милушев, Цанко Цанков, скулпторите Иван Русев, Ангел Станев, Валентин Господинов, Цветослав Христов, Ангел Станев, Иван Славов, Хари Атанасов. Бих искал непременно да отбележа участието на скулпторите Валентин Старчев, Павел Койчев, Георги Чапкънов, Камен Цветков, живописците Милко Божков, Любен Генов, Ивайло Мирчев, Пламен Моневски, Свилен Блажев, Веселин Начев. Поканихме и поета Борис Христов, който е представен с цитат от негово стихотворение по темата, представен на отделен винил.“

Проф. Попов подчерта, че идеята за ненасилието е обединила творци и от по-младото поколение – Мартин Трифонов, Мартиан Табаков, Павлин Радевски, Благица Здравковска (Северна Македония). Представени са и творби на скулпторите Нагджи Пател от Индия (1937-2017), Кирил Мескин, Зиятин Нуриев (роден в България, от години живее в Турция).

Контекстът на изложбата е зададен от няколко винила – един с ескиз от портрети на лидери, последователи на идеята на Ганди за ненасилието и винил с техни мисли, а също винил, посветен на ненасилието над децата ни с думите на Нелсън Мандела: "Дължим на децата си – най-уязвимите граждани във всяко общество – живот без насилие и страх."

"Разбира се, когато говорим за ненасилие, първата личност, която излиза на преден план, е Махатма Ганди. Да припомним, че през 1947г. независимостта на Индия е постигната именно чрез неговия принцип ахимса – нещо, което историята не познава до онзи момент. Безспорен е и приносът на Мартин Лутър Кинг, постигнал грандиозна политическа победа над насилието. Тези личности, както и други световни лидери, присъстват с техни знакови мисли. Това също беше много спонтанен процес между Дани Боянова, Станислав Памукчиев и мен. Бяхме единодушни, че е необходим документален аспект за формите на ненасилие от миналото до днес, давайки си сметка, че този принцип има хилядолетна история – още от сутрите на Буда, където е основата на ахимса. "Омразата не се лекува с омраза, а с любов" е казвал Буда. Така че – от една страна са творбите в раздел, който бих нарекъл "Посвещения", от друга – цитатите от Ганди, Тагор, Далай Лама, Майка Тереза и др. Искахме да присъстват и хора от нашата земя, затова включихме мисли от Петър Дънов. Присъства и една личност, която по-възрастните помним – стоящия пред храмовете "Св. Александър Невски" и "Св. София" дядо Добри, който събираше дарения от хората и всичко това предостави за възстановяване и обновяване на православни храмове. Опитахме се да докоснем темата за ненасилието в различните ѝ аспекти и измерения. Има една мисъл на Мартин Лутър Кинг: "Верижната реакция, при която омразата поражда омраза, трябва да бъде пречупена или ние ще рухнем в тъмната пропаст на взаимното унищожение." Струва ми се, че това трябва да се каже на висок глас, защото човечеството буквално е в тази фаза."

Снимки: предоставени от организаторите, БГНЕС-архив
По публикацията работи: Анна Фуцкова

Галерия

Още от категорията

По следите на трима велики българи в Рим

Българското неделно училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и студенти от Националната академия за театрално и филмово изкуство в София работят по нов съвместен проект – документален филм за тримата борци за национална независимост, българските католици..

публикувано на 13.01.23 в 13:10

108 години българско кино

На днешния 13 януари отбелязваме Деня на българското кино и професионалния празник на всички ангажирани с филмопроизводството у нас. Датата е свързана с премиерата през 1915 година на първия български игрален филм „Българан е галант“ на Васил..

публикувано на 13.01.23 в 11:29
Снимка: Facebook / Новите майстори/The New Masters

Богоявление – вдъхновение и за изкуството

Изкуство извън клишето, преплитащо минало и настояще. Изкуство извън галерийното пространство, което прави живота по красив за съзерцание. Такава е творческата философия на кюстендилския художник Евгени Серафимов  и неговите ученици от школата..

публикувано на 05.01.23 в 12:10