Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международна експедиция плава по Дунавския лимес

Снимка: Община Лом

Корабът Danuvina Alacris - "Живият Дунав" , реплика на римска луксория, вече успешно измина разстоянието от Видин до Лом по българския бряг. Корабът е построен за 2 години в Германия по древната технология от 4 век пр. Хр. с антични инструменти.

Danuvina Alacris е част от международния проект Living Danube Limes - "Жив Дунавски Лимес", финансиран по транснационалната програма "Дунав" 2014 – 2020. От 16 юли от Инголщат в Германия, експедицията плава през 8 държави, земите на които някога са влизали в Римската империя. През ноември експедицията ще финишира в Румъния. В международният екипаж участва и проф. Стоян Проданов.

Чрез плаването се подкрепя номинацията пред ЮНЕСКО Дунавският лимес да бъде обявен за световно наследство. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

45 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов

Три самолета ще прелетят днес над Ловеч към 17:30 часа, за да отправят въздушен поздрав по случай 45-годишнината от полета на първия български космонавт . Самолетите ще излетят от авиобаза "Долна Митрополия" и ще преминат във формация..

публикувано на 10.04.24 в 06:10
Отец Петко Вълов

Униатската църква в България има нов предстоятел

Папа Франциск назначи отец Петко Вълов за епарх на епархия „Св. Йоан XXIII“ на вярващите католици от византийски обред в България, предаде „Ватикан Нюз“. Светият отец е приел оставката на Н. Пр. Христо Пройков, предава БТА. Новият..

публикувано на 09.04.24 в 11:19

Пътуване във времето в "Долината на тракийските царе"

Археологическият комплекс “Долината на тракийските царе” в град Шипка днес ще официално отваря врати.   "Той е първият по рода си в страната, а целта му е да представи в пълнота и да развие тракийската култура и изкуство в района на..

публикувано на 09.04.24 в 09:35