Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

САЩ изпращат още ракетни системи HIMARS в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските военни достигат значителни успехи в Херсонска област по крайбрежието на реките Ингулец и Днепър, при това продължават настъплението в Харковска и в Луганска области, съобщи базираният в САЩ Институт за изследване на войната. От ISW подчертават, че украинският успех се потвърждава и от руските източници.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, че Белият дом изпраща нов пакет от военна помощ на стойност 625 млн. долара, който включва и ракетни установки HIMARS, съобщи Белият дом.

Руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов коментира в Telegram, че "новият пакет от американска военна помощ за Киев укрепва статуса на САЩ, като участник в конфликта". Това представлява заплаха за интересите на Москва и увеличава опасността от пряк военен сблъсък между Русия и западните страни, предава думите му REUTERS.

Засега Запорожката ядрена електроцентрала не представлява заплаха, съобщиха от Международната агенция за атомна енергия – IAEA. Тази седмица председателят на организацията към ООН Рафаел Гроси ще посети за консултации по сигурността Киев и Москва. От IAEA казаха, че отвлеченият и след това освободен от руските сили украински директор на Запорожката ядрена централа Игор Мурашов вече няма да е директор на електроцентралата и не е ясно кой ще го замени. Еврокомисарят за кризисни ситуации Янез Ленарчич съобщи, че ЕС е доставила на Украйна 5 млн. таблетки с йод за населението живеещо близо до украинските ядрени мощности. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34
Иван Кондов

Иван Кондов става заместник-министър на външните работи

Премиерът Димитър Главчев официално прие и поста министър на външните работи от Стефан Димитров и се срещна с ръководния състав на ведомството. Служебният премиер обяви, че дипломатът от кариерата Иван Кондов става заместник-министър на..

публикувано на 23.04.24 в 16:51

България продължава подкрепата си за евроинтеграцията на Косово

Възможностите за надграждане на двустранните отношения между България и Косово бяха във фокуса на срещата на премиерите  Димитър Главчев и Албин Курти. Събеседниците изразиха удовлетворение от активните политически връзки между двете страни и..

публикувано на 22.04.24 в 15:54