Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поздрав за българските учители в страната и чужбина

Снимка: АБУЧ

„Колеги в България, колеги отвъд България,
сеячи на знания и борци в изпитания!
Честит да ни е Денят на Учителя!“

Това написаха от Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/ по повод Международния ден на учителя, който по инициатива на ЮНЕСКО се чества в над 100 държави по света.

257 са българските училища в чужбина, подпомогнати от българското Министерство на образованието и науката за учебната 2022/23 година. Но с филиалите, които много от тях имат в различни населени места, на практика училищата са много повече и във всички тях работят вдъхновени учители, които поддържат жива връзката с България и родния език на децата, живеещи извън пределите на страната ни.

"Да си учител е призвание и обществото разчита на всички Вас да възпитавате поколения, които да възпроизведат добри хора и граждани", написа министърът на образованието и науката Сашо Пенов по повод празника на учителите.

"Да работиш за децата на България е висока отговорност и мисия, която не може да се сравни с нищо друго", посочи и Ваня Кастрева, началник на Регионалното управление на образованието в София, пред Мемориала на българския учител на площад "Гарибалди" в София, където празникът беше отбелязан с тържествено поднасяне на цветя.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Коледа през юли" събира българите в Аделаида

Празничен обяд под мотото "Коледа през юли" организира днес Българското културно-просветно дружество в Аделаида, Австралия. Това съобщи БТА, позовавайки се на публикация във Фейсбук на настоятелството на българското сдружение. "В последната неделя на юли..

публикувано на 21.07.24 в 12:07
София и Ирина Кушлеви

Основателките на училище "Зора" в Ричмънд: Да пазим корените и българския си дух!

През 2014 г. в град Ричмънд, столицата на щата Вирджиния в САЩ, започва историята на българското неделно училище "Зора". И, ако преди десет години неговите възпитаници са едва 14, днес те са тройно повече. За да заведат детето си на българско..

публикувано на 21.07.24 в 08:48

Зам.-министър Невяна Митева се срещна с българската общност в Берисо - Аржентина

По време на своята визита в Аржентина зам.-министърът на външните работи Невяна Митева се срещна с българската общност в град Берисо и бе почетен гост в седалището на Българското културно дружество „Иван Вазов“. Това стана при откриването на..

публикувано на 20.07.24 в 17:23