Слушайте!
Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Златният учител на България Теодосий Теодосиев беше специален гост на българското школо в Ню Йорк

Снимка: Училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк

Преди дни преподавателят по физика и един от най-обичаните български учители Теодосий Теодосиев – Тео, посети училище „Христо Ботев“ в Ню Йорк по покана на своя ученик – д-р Павлин Савов, родител на двама ученици в учебното заведение. Тео, известен още като Златния учител на България, пристигна в Ню Йорк, заедно с дъщеря си и със снимачен екип, подготвящ продължение на филм за него.

По време на посещението си учителят разгледа класните стаи, даде интервю на младите репортери от клуба по журналистика към школото и дълго разговаря с учениците и техните родители, научаваме от фейсбук страницата на българското училище. Теодосий Тодосиев разказа за своята школа и за постиженията на възпитаниците си по света. Той подчерта колко е важно да се развиват знанията у децата и говори за силата на интелигентния човек. Пред публиката учителят показа нагледно как точните науки могат да бъдат приятни и занимателни, като реши и обясни две задачи. Разбира се, имаше задача и за самия него, подготвена от ученика му – Павлин Савов, който е доктор по астрофизика и анализатор на математически модели. Публикацията на фейсбук страницата на училището ни в Ню Йорк завършва с думите: “Голяма усмивка грееше на лицето на Тео, докато Павлин обясняваше условието на задачата. Миг, запечатан в една снимка и споделен с всички нас! Безценен момент, показващ силната връзка между Учителя и Ученика.”


Теодосиев е създател на метод за формиране на силов интелект. За ефективността му говорят и успехите на неговите учениците. Те са носители на златни медали, спечелени за България от международни олимпиади по физика. Негови възпитаници са изследователи в различни научни области, като наблюдение на молекулните движения, изследвания на черни дупки и гравитационните вълни, произведени от тях; първенци в производството и изследванията с лазерна техника; производители на камери за НАСА, съобщава БТА.

Още за „Златния учител на България“ вижте в публикацията „Теодосий Теодосиев: В бързоразвиващия се свят няма място за изоставащи“ от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: Училище "Христо Ботев" в Ню Йорк

По публикацията работи: Марта Рос

Още от категорията

В Скопие беше открит новият дом на българския Културно-информационен център

Днес в Скопие на ул. Никола Вапцаров №6 беше открит официално новият дом на Българския културно-информационен център, предаде БГНЕС. Досега центърът се намираше в българското посолство в македонската столица. Сред гостите на събитието бяха посланикът на..

публикувано на 25.11.22 в 16:30
Снимка: Български културно-информационен център Скопие

Културно-информационният център на България в Скопие се мести в нов дом

Новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие ще бъде официално открит на 25 ноември - деня на св. Климент Охридски. Сред гостите на събитието ще са министрите на културата на България Велислав Минеков и на Северна Македония Бисера..

публикувано на 25.11.22 в 06:10

Български ресторант отвори врати в сърцето на Стара Хавана

На 17 ноември 2022 г., с подкрепата на Службата на Историка на град Хавана (la Oficina del Historiador de la Ciudad de La Habana), в сърцето на кубинската столица отвори врати ресторант „България“, съобщи българското посолство в кубинската столица. На..

публикувано на 24.11.22 в 15:24