Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Памет“ показва реликви на арменските бежанци в България

България – Армения: 30 г. от установяване на дипломатическите отношения и 100 г. от масовото преселване на арменските бежанци в България

13
Снимка: РИМ-София

В началото на ХХ в. няколко вълни от арменски бежанци пристигат в България, бягайки от ужасяващите кланета и репресии в Османската империя и геноцида след Гръцко-турската война (1919-1922). Със себе си носят най-съкровените ценности: живота си и децата си, както и някои лични вещи, които могат да се видят до 30 ноември в изложбата "Памет“ в Регионалния исторически музей в София, посветена на 100-годишнината от приемането на арменските бежанци от българската държава.

"Тези бежанци, по-добре да ги наричам „оцелели“, бяха приети с топлина и състрадание от българското правителство и народ. Тук те намериха нов дом, сигурно място за живеене, за организиране на живота си, за интегриране в българското общество, за развитие, а също за запазване на националната си идентичност“ – отбеляза на откриването на изложбата извънредният и пълномощен посланик на Република Армения в Република България Н. Пр. Армен Едигарян, патрон на експозицията.


Изложбата е организирана по инициатива на Координационния съвет на арменските организации в София, а партньор е духовната обител на арменците в Пловдив – църквата "Сурп Кеворк“.

"Чрез тази изложба представителите на арменската общност искат да направят поклон пред техните предци и да изкажат благодарност към българското правителство и държава за това, че през 20-те г. на ХХ в. са приели техните предшественици тук, в нашите земи. Споменът за нелекия им път до България, топлият прием и ежедневието им тук оживява чрез предметите, съпътстващи семействата в изпитанията, и предаващи се през поколенията“ – казва Кателина Павлова, главен уредник "Етнография“, куратор на изложбата.


Посетителите могат да се запознаят с над 70 експоната, повечето от които са лични вещи – връхна част на сватбена рокля с изключителна бродерия, дрешки на починало по време на придвижването дете, незавършена покривка за легло, килим, който продължава да се използва в семейството, различни документи: паспорти за временно пребиваване, визитни картички, семейни фотографии и др., както и църковна утвар.


"Когато решихме да направим тази изложба, подходихме с много резерви, защото ставаше дума да съберем предмети, които са донесени от нашите предци преди 100 и повече години. Но се получи. Дори една малка книжка, снимка, нещо много незначително на пръв поглед е знак, че вие пазите онова, което ви е предадено, като нещо ценно – обърна се към присъстващите на откриването г-жа Вартануш Топакбашиян, гл. ред. на вестник "Ереван". Човек има една невероятна привилегия – да има памет. Благодаря на сънародниците ни, че ни предадоха тази памет, за да ви я покажем.“


Предметите в изложбата са придружени от реалните житейски истории на 18 семейства, които бягат от ужаса на войната и невъзможността да останат там, където са родени и където са създали дом и семейство.


"Историите дават възможност да се запознаем не просто визуално с вещите, но и със съдбите на техните притежатели и преживяното от тях – казва Кателина Павлова. – Експонатите са ценни с това, че не са идентифицирани като културна ценност, а са реликви, донесени от старите арменски земи и съхранявани до днес поколения наред в арменските семейства. Те са символ на преклонението и благодарността на сегашните поколения към житейския подвиг на предците им, спомен за това, какво са преживели, за да оцелеят и да дадат началото на нов живот на арменската общност в България.“


"Това е изложба, изпълнена със спомени, които ни връщат в трудни времена и ни напомнят за нелеки човешки съдби, но и изложба, която ни изпълва с надежда за спасение, за съпричастност и за нов живот. Изложба, която ни пренася в далечното минало, което трябва да помним“ – подчерта доц. д-р Венета Ханджийска, директор на РИМ-София.


Специален гост на изложбата "Памет“ бе и известният български композитор, инструменталист, поет и певец от арменски произход маестро Хайгашод Агасян, който изпълни няколко произведения и просълзи присъстващите.

Песента „Армения“ - музика Хайгашод Агасян, текст: Михран Бохосян, аранжимент - Светослав Лобошки

Снимки: Десислава Семковска, РИМ-София

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05