Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален буквар за деца билингви ще подпомага обучението на украинските ученици в българските училища

Снимка: prepodavame.bg

Всички училища, в които за настоящата учебна година са записани ученици от Украйна, могат да поръчат безплатно специален буквар за деца билингви. Помагалото "Четем с Ася и Явор" е създадено през 2019 г. от логопеди и езикови експерти и подпомага децата с различен майчин език да усвоят по-бързо четенето на български. То е по проект "Разбираш ли езика на училището" на сдружението "EducArt", фондацията "Заедно в час" и на фондацията "Тръст за социална алтернатива". 

По данни на правителствения портал ukraine.gov.bg, от пролетта на 2022 г. в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна. Мнозинството от тях, които влизат в българската образователна система през новата учебна година, имат нужда от допълнителна подкрепа за усвояването на българския език. 

Заявки за безплатно копие от буквара се приемат от учители, училища, родители и учебни центрове, и други в сайта prepodavame.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Очаква ни облачно, дъждовно, но топло време в петък

В петък , 11 октомври, минималните температури ще са между 12 и 17°, в София 12°. През деня облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната, ще има валежи от дъжд. Максималните..

публикувано на 10.10.24 в 19:45
Атанас Илков

Министърът на вътрешните работи отказа да прогнозира срок за пълноправното ни влизане в Шенген

Министърът на вътрешните работи Атанас Илков оцени като сериозна подкрепата, която България получава за пълноправно членство в Шенген. Той обаче не се ангажира със срокове дали страната ни ще бъде приета по суша в Шенген до края на мандата на..

публикувано на 10.10.24 в 17:57

България е страната в ЕС с най-висока смъртност при катастрофи

20 400 души са загубили живота си при пътнотранспортни произшествия в ЕС през 2023 г., което представлява намаление с 1% в сравнение с 2022 г., отчетоха от Европейската комисия. Швеция и Дания държат лидерското си място за най-безопасните пътища —..

публикувано на 10.10.24 в 17:51