Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален буквар за деца билингви ще подпомага обучението на украинските ученици в българските училища

Снимка: prepodavame.bg

Всички училища, в които за настоящата учебна година са записани ученици от Украйна, могат да поръчат безплатно специален буквар за деца билингви. Помагалото "Четем с Ася и Явор" е създадено през 2019 г. от логопеди и езикови експерти и подпомага децата с различен майчин език да усвоят по-бързо четенето на български. То е по проект "Разбираш ли езика на училището" на сдружението "EducArt", фондацията "Заедно в час" и на фондацията "Тръст за социална алтернатива". 

По данни на правителствения портал ukraine.gov.bg, от пролетта на 2022 г. в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна. Мнозинството от тях, които влизат в българската образователна система през новата учебна година, имат нужда от допълнителна подкрепа за усвояването на българския език. 

Заявки за безплатно копие от буквара се приемат от учители, училища, родители и учебни центрове, и други в сайта prepodavame.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ ще преговаря с ИТН, но няма да подкрепи редовен кабинет

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов потвърди, че коалицията ще преговаря с партия “Има такъв народ”, която получи третия мандат за съставяне на правителство. Той обаче поясни, че депутатите му няма да дадат гласа си за кабинет в рамките на този..

публикувано на 01.08.24 в 17:14

Станимира Петрова остана без олимпийски медал в бокса

Световната и двукратна европейска шампионка в бокса Станимира Петрова не успя да достигне до полуфиналите на олимпийските игри в Париж, което щеше да й гарантира минимум спечелването на бронзов медал. В оспорван двубой с китайката Юан Чан..

публикувано на 01.08.24 в 16:49

Хидроенергийният комплекс "Турну Мъгуреле - Никопол" е в списъка на трансграничните проекти на ЕС

Проектът на "Националната електрическа компания" (НЕК) и румънската "Хидроелектрика" за изграждане на комплекса "Турну Мъгуреле - Никопол" успешно премина етапа на оценка и е включен в Списъка на трансграничните проекти за възобновяема енергия..

публикувано на 01.08.24 в 16:10