Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специален буквар за деца билингви ще подпомага обучението на украинските ученици в българските училища

Снимка: prepodavame.bg

Всички училища, в които за настоящата учебна година са записани ученици от Украйна, могат да поръчат безплатно специален буквар за деца билингви. Помагалото "Четем с Ася и Явор" е създадено през 2019 г. от логопеди и езикови експерти и подпомага децата с различен майчин език да усвоят по-бързо четенето на български. То е по проект "Разбираш ли езика на училището" на сдружението "EducArt", фондацията "Заедно в час" и на фондацията "Тръст за социална алтернатива". 

По данни на правителствения портал ukraine.gov.bg, от пролетта на 2022 г. в България са пристигнали над 39 000 деца от Украйна. Мнозинството от тях, които влизат в българската образователна система през новата учебна година, имат нужда от допълнителна подкрепа за усвояването на българския език. 

Заявки за безплатно копие от буквара се приемат от учители, училища, родители и учебни центрове, и други в сайта prepodavame.bg




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ГЕРБ е първа политическа сила сред избирателите, 44% искат предсрочни избори

Ако изборите за парламент бяха на 1 август ГЕРБ-СДС ще е първа политическа сила с 23% подкрепа, сочи проучване на "Маркет ЛИНКС". "Продължаваме промяната – Демократична България" е втора с 15,3%. Трета политическа сила е ДПС с 12,8 на сто от..

публикувано на 01.08.24 в 13:07

Сестри Стоеви отпаднаха от Олимпиадата, Десислава Ангелова ще гребе на финал

Десислава Ангелова се класира за финал „А“ на скиф от олимпийския турнир по гребане в Париж. Тя завърши на трето място в първия полуфинал с резултат 7:27.16. Гонката бе спечелена от нидерландката Каролин Флорайн с време 7:21.26 мин. Втора се..

публикувано на 01.08.24 в 12:59

За една година българите с активи в криптовалута са нараснали от 150 302 на 407 000

Πoвeчe oт 407 000 дyши в Бългapия ca инвecтиpaли в цифpoви aĸтиви, сочат най-новите данни на cингaпypcĸaтa финтex ĸoмпaния Тrірlе-А  Приблизително всеки 16-и българин пpитeжaвa и изпoлзвa ĸpиптoвaлyти. Сред тях са ĸaĸтo xopaтa, ĸoитo caми cъxpaнявaт..

публикувано на 01.08.24 в 12:10