Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският посланик връчи официално своите акредитивни писма

Снимка: БГНЕС/ПРЕЗИДЕНТСТВО

Посланикът на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. Актът сложи край на над двегодишния период, в който Скопие нямаше свой представител в София.

През април 2020 г. изтече мандатът на предишният посланик Мариян Гьорчев. На неговото място не беше изпратен нов титуляр, което допълнително спъваше развитието на двустранните отношения. Едва на 9 септември 2022 г. македонският президент Стево Пендаровски подписа указ за назначаването на Поповска. Тя получи своя агреман още през март тази година.

Агнеза Руси Поповска / Снимка: Пресслужба на ЕК

България е първата страна, която призна независимостта на Скопие през януари 1992 г. и оттогава подпомага икономически, политически и военно съседната страна в много трудни за нея моменти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Триъгълникът на властта

Опитът за убийство на Доналд Тръмп предизвика реакции сред българските политици

Българските политици и институции осъдиха опита за убийство на кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп. “ Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му...

публикувано на 14.07.24 в 11:59
Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03

Четири области все още са обхванати от пожари

Седем пожара горят в горски територии в областите Пловдив, Хасково, Кюстендил и Ямбол, съобщиха от Агенцията по горите. В община Хисаря набират доброволци за огнената стихия в селата Михилци и Иван Вазово. Макар че обстановката е много динамична,..

публикувано на 14.07.24 в 10:06