Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският посланик връчи официално своите акредитивни писма

Снимка: БГНЕС/ПРЕЗИДЕНТСТВО

Посланикът на Република Северна Македония Агнеза Руси Поповска връчи акредитивните си писма на президента Румен Радев. Актът сложи край на над двегодишния период, в който Скопие нямаше свой представител в София.

През април 2020 г. изтече мандатът на предишният посланик Мариян Гьорчев. На неговото място не беше изпратен нов титуляр, което допълнително спъваше развитието на двустранните отношения. Едва на 9 септември 2022 г. македонският президент Стево Пендаровски подписа указ за назначаването на Поповска. Тя получи своя агреман още през март тази година.

Агнеза Руси Поповска / Снимка: Пресслужба на ЕК

България е първата страна, която призна независимостта на Скопие през януари 1992 г. и оттогава подпомага икономически, политически и военно съседната страна в много трудни за нея моменти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова на джаз фестивала в Банско

Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България

“ Важно е успелите българи в чужбина да участват в живота в България, за да могат българите тук да виждат, че чужбина не е присъда, нито е някакъв окончателен избор .” Това заяви за БТА изп. директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина..

публикувано на 10.08.24 в 11:45
Илияна Йотова

Новият служебен кабинет не е на президента

Вицепрезидентът Илияна Йотова прогнозира, че и към новото служебно правителство ще бъдат отправени обвинения в политическа употреба. Го рица Грънчарова-Кожарева е новият служебен премиер “ Този служебен кабинет не е на президента. Време е да се..

публикувано на 10.08.24 в 10:27
Васил Терзиев

София ще има десет нови метростанции през 2027 г.

Новите десет станции на столичното метро ще бъдат завършени през 2027 г., съобщи кметът на София Васил Терзиев, който инспектира участъка от разширението на третия лъч. По думите му, 46% от пътуващите всеки ден хора ще се възползват от подземния..

публикувано на 10.08.24 в 09:02