Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

НАТО и Г-7 ще продължат да подкрепят Украйна

Снимка: REUTERS

Съюзниците на Украйна ще я подкрепят финансово, военно и дипломатически докато е необходимо в отговор на агресията на Русия, се казва в изявление на групата Г-7. На видеоконфорентна среща с украинския президент Володимир Зеленски лидерите на Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Япония, Канада и Италия потвърдиха, че "Украйна се нуждае да защити своя суверенитет и териториална цялост." Г-7 предупреди Москва, че всякакви атаки срещу западната инфраструктура ще бъдат посрещнати с "единен и решителен отговор", предава REUTERS. Зеленски е поискал западните страни да предоставят на Киев средства за противовъздушна отбрана и да изпратят наблюдатели по границата с Беларус, защото Москва се опитва "директно да въвлече Беларус" във войната.

В интервю за държавната телевизия 1tv.ru руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че Москва е принципно готова за мирни преговори с Вашингтон по украинската криза. Но не уточни при какви условия ще стане това и подчерта, че не са получили от САЩ никакви сериозни предложения.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че "няма намерение" да се среща с Владимир Путин на срещата на Г-20 през ноември в Индонезия, но добави, че "зависи", по-специално дали руският президент ще дойде при него и ще поиска да обсъди съдбата на задържаната в руски затвор американска баскетболистка, Бритни Гринър. Войната твърде се проточи и трябва да я завърши, този който я започна, каза Байдън, цитиран от AFP.

Пред CNN Байдън заяви, че “Путин е един рационален човек, който очевидно грешно прецени ситуацията“ в Украйна. Той изрази съмнение, че Кремъл ще използва ядрено оръжие срещу Украйна, но подчерта, че самото говорене за тази възможност е дестабилизиращо и безотговорно. Президентът на САЩ отказа да коментира какъв може да е отговора на Вашингтон при използването на руско ядрено оръжие, но каза, че в Пентагона имат план за подобен непредвиден случай.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25