Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Петковден в чест на света Петка Българска

На 14 октомври почитаме паметта на една от най-обичаните светици в православния свят

Снимка: БГНЕС

От житието на света Петка знаем, че тя е родена през ХI век в град Епиват, на Мраморно море, недалеч от Константинопол, в заможно семейство на българи. Води благочестив живот, следвайки Христовата повеля за любов и милосърдие към нуждаещите се, а след смъртта ѝ нейните мощи се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнството от асимилацията на Исляма. Цар Иван Асен IІ пренася мощите на светицата през 1238 г. в Търновград, където се съхраняват близо два века до превземането на старопрестолната ни столица от османците. След вековни странствания, през 1641 г. мощите на св. Петка били положени в катедралата в Яш (Северна Румъния), където днес привличат поклонници от цял свят.

Съществуват безброй легенди и предания за чудотворните лечителски сили на света Петка, считана за покровителка на раждането и плодовитостта както при хората, така и при животните. Затова в народния календар Петковден се смята за завършек на лятото и есента, а също така и на активния стопански цикъл. Това е и времето за заплождане на домашните животни, известно в някои региони като "овча сватба" или мърлене.

На този ден се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големият от тях се нарича на светицата. Хлябът и къщата се поръсват със светена вода и цялото домочадие се покланя трикратно на хляба. Обредната трапеза включва също овче месо, курбан чорба, яхния с праз и сарми.

В Трън се намира единственият пещерен параклис в България, който е посветен на света Петка.

В нейна чест на Петковден жените месят специална пита, която отнасят в пещерата, където според местното вярване е живяла светицата. Там е запазен голям камък с формата на кръгъл хляб, а всяка година на 14 октомври свещеникът отслужва водосвет, благославя донесения хляб и от него се раздава за здраве на всички присъстващи. Водата, която се процежда през скалите в пещерния параклис, се събира в специални панички, защото според вярващите тя помага за изцеление на болести.


Множество са храмовете, разположени в някои от най-красивите и мистични кътчета на България, посветени на света Петка Българска. А най-известната църква, носеща името на светицата, е в сърцето на София. Интересни подробности за нея ще научите от материала "Старинният храм "Света Петка Стара" – вековен пазител на християнството" от колекцията на Радио България.

Съставил: Венета Николова

Снимки: БГНЕС-архив, tran.egov.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10